Bajram Begaj Foto: AP Photo/Franc Zhurda

Skupština Albanije danas je većinom glasova izabrala dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Albanije Bajrama Begaja za predsednika države, prenosi Reporteri.

Begaja je predložila Socijalistička partija premijera Edija Rame, a podržalo ga je 78 poslanika, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan, dok 57 poslanika nije glasalo. Izabran je u četvrtom krugu glasanja.

Na funkciji predsednika Abanije Begaj će zameniti Iljira Metu i ostaće na čelu države u narednih pet godina.

General-major Begaj rođen je 20. marta 1967. godine u Rogožini, a 1989. godine završio je studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tirani. Aktivni oficir je postao devet godina kasnije.

Pre preuzimanja dužnosti načelnika Generalštaba, Begaj je tri godine obavljao dužnost komandanta Komande za doktrinu i obuku.

Njegov izbor nije prošao mirno, jer je nekadašnji premijer Salji Beriša, kao i deo opozicionih poslanika, napustio sednicu zbog toga što mu nije omogućeno da govori, uz obrazloženje da to nije u skladu sa procedurom glasanja.

Beriša je naveo da se ovakve stvario dešavaju samo u vojnoj hunti jer, kako navodi, Ustav propisuje da aktivni pripadnici vojske ne mogu biti imenovani ili birani na druge dužnosti osim vojne, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Bunkeri u Albaniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare