Foto: REUTERS/Stringer, Nova.rs, Printscreen

Veče pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, u Vladi Crne Gore su trajali maratonski razgovori o tome kako će ono izgledati, a jedan od predloga bio je da se ceremonija odloži, odnosno da se izmesti u drugo mesto. Kako novodi izvor našeg portala iz crnogorske vlade, taj stav su zastupali ministar policije Zoran Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Prema rečima našeg sagovornika, Brđanin i Sekulović su smatrali da policija ne može da izvede akciju i da nije stanju da garantuje bezbednost patrijarhu Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Pročitajte još...

„Sastanci su trajali do ranih jutarnjih časova. U trenutku kad je Brđanin naveo da je potrebno odložiti ustoličenje i da je nemoguće garantovati bezbednost crkvenim velikodostojnicima, premijer Krivokapić je pitao zbog čega onda on i Sekulović ne podnesu ostavku. Izneo je stav da je obaveza policije da garantuje bezbednost svima koji se nalaze u Crnoj Gori i da vlada mora da garantuje verske i građanske slobode svima. Takođe, rekao je Brđaninu da bi bilo najpoštenije da odstupi, ukoliko nije sposoban da to garantuje“, navodi naš sagovornik.

Kako je rečeno našem portalu, Sekulović i Brđanin su smatrali da će i sama Crkva, kad joj se predoči situacija, odustati od ustoličenja, ali to se nije desilo.

Naime, na samom sastanku u Vladi se pojavio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je poručio da veruje državi i da je siguran da će se pronaći način da se ustoličenje održi na Cetinju.

„Imajući u vidu raniju izjavu patrijarha Porfirija, da će on, bez obzira na sve, narednog jutra krenuti za Cetinje, maltene je bilo nemoguće ne obaviti ceremoniju. Znajući to, Krivokapić je poručio sa će lično otići na Cetinje i da policijsko rukovodstvo, ako već ne želi da obezbeđuje patrijarha i mitropolita, mora da štiti njega“, kaže naš izvor i dodaje:

„To kao da je malo trglo ljude iz policije, ali opet nije bilo ozbiljnijih pomaka. Već je bilo duboko iza ponoći, policija je bila umorna, demonstranti nervozni, a paralelno su su već stizale dojave da je na pojedinim mestima došlo do napada na policajce. Krivokapić u tom trenutku odlučuje da, zajedno sa v.d. pomoćnikom direktora za Sektor policije posebne namene Milošem Rakonjcem organizuje transport i obezbeđenje Porfiriju i Joanikiju“.

Prema rečima sagovornika Nove, Rakonjac je bio zadužen za čitavu akciju sprovođenja patrijarha i mitropolita do Cetinjskog manastira.

S druge strane, potpredsednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, isticao je da nije bezbedno održati ustoličenje na Cetinju. On je pokušao da razgovara sa mitropolitom Joanikijem o tome, ali je naslednik Amfilohija na čelu Mitropolije to decidno odbio.

„Kad se situacija radikalizovala, Abazović se složio da je neophodna akcija policije. Brđanin je i tada insistirao da bi moglo biti opasno sprovesti bilo kakvu intervenciju, imajući u vidu informacije da su neki od demonstranata naoružani“, objašnjava naš sagovornik.

Pročitajte još...

Naposletku, akcija je sprovedena, mitropolit i patrijarh su bezbedno stigli na Cetinje i ustoličenje je okončano. Žrtava, na svu sreću, nije bilo. Naš sagovornik napominje da velike zasluge za bezbedni dolazak Porfrija i Joanikija u Cetinjski manastir ima ministarka odbrane Olivera Injac.

„Ona je odlučila da se ustupe vojni helikopteri. O njenom držanju na sastanku će se tek pričati. Ljudi iz Mitropolije i te kako su svesni kakva je bila njena uloga, kao i sam premijer“, naglašava naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Dramatični momenti sa Cetinja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar