Švajcarska, Ženeva, Džo Bajden, Vladimir Putin
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Istorijski samit Bajden-Putin koji je juče održan u Ženevi, pored političkih pitanja, obeležilo je nekoliko zanimljivih detalja, poput poklona ili "puškica" kojima se predsednik SAD poslužio.

Pročitajte još:

Bajdenove „puškice“

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, snimljen je kako kako drži neke papire u rukama na početku sastanka. Nije jasno da li se prvi čovek SAD plašio da ne zaboravi neku bitnu stavku ili nije želeo da ga Putin zbuni i okrene razgovor na „svoju vodenicu“, ali jeste sigurno da je imao puškice.

Bajden nije bio oduševljen time što su kamere zabeležile ovaj detalj, te je beli list papira pokušavao da sakrije od njih, ali i od Putinovog pogleda iako su sedeli jedan pored drugog.

Kada je razgovor počeo, Bajden je stavio papir u džep sakoa. Nejasno je šta je pisalo na papiru, ali je moguće je da je na njemu imao spisak imena novinara, pa čak i činjenice za neke teme, kako bi bio spreman za diskusije na konferenciji za štampu.

Ovo nije prvi put da su Bajdenu potrebne puškice. Isti prizor zabeležen je i dok je držao konferenciju za štampu nakon samita G7.

Putinov izraz lica

Iako niko nije očekivao prijateljske zagrljaje i poglede, mnogima je pažnju privukao izraz lica Vladimira Putina na početku samita.

Naime, posle par osmeha upućenih fotografima, njegova facijalna ekspresija asocirala je na to da mu je dosadno, kako je to premitio reporter „Gardijana“.

Od Bajdena naočare za sunce i „bizon“

Bajden na ovaj sastanak nije došao praznih ruku. On je svom ruskom kolegi na poklon doneo kristalnu skulpturu bizona i naočare za sunce Aviator.

Skulpura bizona simbolizuje najveličanstvenijeg sisara američke nacije i predstavnika snage, jedinstva, izdržljivosti… Ima i ugraviranu pločicu sa posvetom, koja će Putina podsećati na sastanak.

Hrabra novinarka

Ovaj susret obeležilo je i pitanje upućeno Putinu od jedne novinarke ABS-a o političkom zatvoreniku Alekseju Navaljnom na njegovoj konferenciji održanoj po okončanju samita.

„Svi vaši politički protivnici su mrtvi, u zatvoru, otrovani, ne šalje li to poruku da ne želite političke protivnike, čega se bojite?“ pitala ga je novinarka.

Putin je bio vidno iziritiran. Rekao je kako je Navaljni znao da se za njim traga, pa ipak odlučio da dođe u Rusiju.

„Namerno se vratio. Želeo je da bude uhapšen“, kazao je ruski predsednik, izbegavajući da izgovori ime Alekseja Navaljnog.

„Ova osoba je znala da krši zakon u Rusiji i ponovila je prestup“, kazao je ponovo izostavljajući njegovo ime.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Jedan o drugom sve najlepše

Iako su mnogi komentarisali kako nijedan od državnika nije pokazao naklonost ka onom drugom, obojica se u nakon zarvšetka razgovora o sagororniku rekla sve najlepše.

„Radujem se što smo se danas složili da započnemo bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti“, rekao je američki predsednik Bajden.

„Jasno je da niko ne može imati interesa za novi hladni rat“, dodao je.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je pre Bajdena nastupio pred novinarima, sa predsednikom SAD se dogovrio da Rusija i SAD vrate svoje ambasadore u Moskvu odnosno Vašington. Cilj je smanjenje napetosti u međusobnim odnosima.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da je ton sastanka sa Bajdenom bio konstruktivan.

„Naša procena mnogih pitanja je različita, ali verujem da su obe strane pokazale želju da se razumeju i traže načine da se zbliže“, rekao je Putin i naveo da se tokom razgovora nije osetilo neprijateljstvo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar