Foto: Beta/Chris Dillmann/Vail Daily via AP

Leto se naglo prekinulo u delovima Stenovitih planina u SAD u utorak pošto je temperatura koja je dostizala 32 stepena Celzijusa pala na minus jedan stepen za manje od 24 sata, sa snažnim naletom hladnog vazduha iz Kanade koji je doneo sneg i olujni vetar u nekoliko država.

Vetar je čupao drveće iz korena, gomilao sneg koji je zatvorio delove puteva i stotine hiljada domaćinstava i firmi ostavio bez struje.

Ali zahlađenje pomaže gašenje šumskih požara u Koloradu i Montani gde su ljudi pred vatrom bili napustili domove.

Vrelina i jak vetar su tokom vikenda pogodili Kaliforniju i delove pacifičkog severozapada, rasplamsavajući razorne požare.

S druge strane, sneg je pao u Koloradu, Montani i Vajomingu.

Udaljenom od okeana i njegovog uticaja koji ublažava promene vremena, Koloradu nisu strani ekstremni pomaci. Međutim, pad temperature u gradu Denveru sa 34 stepena u ponedeljak na nula stepeni u utorak, „mnogo je raniji nego obično“, rekao je državni klimatolog Ras Šumaher.

Državna meteorološka služba zabeležila je još samo šest dana od 1872. godine kada je temperatura pala za 30 stepeni ili više u Denveru, ali svi su bili tokom zime. Poslednji takav pad bio je u subotu pošto je temperatura u tom gradu dostigla rekordnih 38 stepeni, jedan od najtoplijih dana u septembru ikada do sada, rekao je on.

Iako Šumaher, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Koloradu, veruje da su klimatske promene doprinele tolikoj vrućini širom zapadnog dela SAD, koja je podgrevala požare, još nije jasno da li klimatske promene imaju ulogu i u dolasku hladnog fronta i ekstremnog pada temperature.

U Juti, gde su temperature naglo opale za više od 20 stepeni, udari vetra od skoro 100 kilometara na sat protutnjali su Soltlejk Sitijem, obarali drveće i otkazali početak školske godine koji je trebalo da bude onlajn. Zvaničnici su upozorili ljude da ne izlaze napolje kako bi izbegli pad granja i krovova, popadale bandere i kablove i druge opasnosti. Oluje s puteva oduvala nekoliko kamiona – šlepera na severu Jute.

Napadalo je 15 santimetara snega, mestimično i više, a na Stenovitim planinama i više od 60 santimetara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Očekuje se da vreme postepeno otoplii temperature se idućeg vikenda poveća na oko 25 stepeni u području Denvera.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare