Iva Ivšić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Platforma "Možemo" u maju ove godine uspela je da osvoji vlast u Zagrebu nakon dvadesetogodišnje vladavine Milana Bandića I njegove Stranke rada I solidarnosti. Iva Ivšić, odbornica u skupštini Zagreba I predstavnica zelene platoforme Možemo, za “Novu” kaže da je Bandićeva dugogodišnja vladavina potpuno devastirala grad I privatizovala javna preduzeća. Pred novom vlašću je težak zadatak potpune promene politike jednog od najvećih gradova na Balkanu.

Pročitajte još:

Mnogi nisu očekivali da zelena platforma može da pobedi stranke koje su više decenija provele na vlasti, a Vi ste to u maju uspeli. Kakvu ste situaciju zatekli nakon ulaska u institucije Zagreba?

Grad je nakon prošle vlasti bio potpuno devastiran, a građani prilično nezadovoljni. Nije postojala opcija koja može da pruži odgovor na sve krize i mi smo to iskoristili za neku novu perspektivu. Intenzivno se gradilo u poslednjih nekoliko godina, zelene površine su maksimalno smanjene, a društvena infrastruktura praktično ne postoji. U Zagrebu postoji veliki manjak vrtića i škola, domovi za stare uopšte nisu građeni od devedesetih godina. Ono što smo uočili odmah po preuzimanju vlasti jeste trend rasta zapošljavanja u javnoj upravi i preduzećima, a u velikom broju slučajeva radi se o ljudima bez potrebne stručnosti za te funkcije.

Šta je najveći problem sa kojim ste se susreli po preuzimanju vlasti?

Privatizacija je, prema mom mišljenju, jedan od najvećih problema. Javna preduzeća postoje, ali ne radi gotovo ništa u svom resoru. Postoji niz malih prvatnih firmi koje odrađuju poslove za grad Zagreb, odnosno javna preduzeća i njihove segmente posla. To sigurno jeste veliki problem, ali ono što mi imamo kao ogromnu smetnju jeste devastirajuća intenzivna urbanizacija, a sa druge strane rasturanje zelenih površina i temelja iz kojih bi mi mogli da sprovodimo zelene politike. Društvena infrastruktura je nepostojeća jer se 20 godina nije gradila. Naprosto, urbanizaciju nije pratila odgovarajuća i potrebna infrastruktura.

Iva Ivšić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon promene vlasti, imali smo prilike da čujemo mnogo o aferama prethodnih čelnika grada – od korupcije do uplitanja u sudske procese. Da li su sada zaustavljeni svi pipci Bandićeve hobotnice, kako su to mediji nazvali?

Ne, još uvek ne. Mnogi ugovori koje je prethodna vlast sklopila sada ne mogu biti raskinuti, jer ako dođe do toga, grad trpi velike finansijske posledice. Implementacija zelene politike će zato teći sporije, sasvim je moguće da ne ispunimo sve ciljeve do kraja ovog mandata, što nas može koštati podrške glasača, ali to je prosto situacija kakvu smo zatekli. Mi smo na vlasti nešto više od 100 dana, a prethodna vlast je tu bila 20 godina. Sigurno je da su ušli u sve pore sistema, od onih najviših nivoa do najsitnijih. Da li u 100 dana može da se razbije taj tip klijentelističko-koruptivne vladavine? Ne, ne može. Nama zapravo treba još vremena i prostora da preuzmemo kontrolu nad svim segmentima upravljanja, a onda konačno i celim sistemom. Zagreb je doskora bio grad u kome građani ništa nisu odlučivali. Ono što je nama sada potrebno su vreme i podrška da sprovedemo ono što smo želeli i zbog čega smo došli na vlast.

Šta je bio Vaš odgovor na privatizaciju, korupciju i devastaciju koju ste zatekli?

Sada će stupiti na snagu odluka o restruktuiranju gradske uprave i kancelarije, to je prvi korak u reorganizaciji. Povezivanje kancelarija, objavljivanje javnih konkursa, odnosno zapošljavanje novih direktora koji će biti na čelu tih kancelarija i onda dolazi do unutrašnjeng restauriranja i stvaranja uslova za međusobno povezivanje institucija i njihovo koordinisano delovanje. Tako da, to je prvi korak, a paralelno smo već sada napravili male iskorake, gde se taj dosadašnji sistem, koji je bio nefunkcionalan i na štetu javnog interesa i građana, postepeno promenjen kroz nove politike.

Iva Ivšić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski izbori se bliže. Mislite li da glavni grad Srbije čeka promena kakva se dogodila u Zagrebu, da li bi to otvorilo prostor za saradnju Beograda i Zagreba na višem nivou?

I pre nego što smo došli na vlast, platforma Možemo je intenzivno sarađivala sa različitim društvenim pokretima u Srbiji i ostatku regiona. Mislim da smo se međusobno podsticali i učili jedni od drugih. Ne mogu dati predikciju izbornih rezultata, ali to je nešto što bi mi u Zagrebu jako voleli. Naše situacije i konteksti su slični, iako ima pojedinačnih razloga. Voleli bismo da „Ne davimo Beograd“ dođe na vlast jer onda imamo situaciju u kojoj se promena nije dogodila samo u jednom gradu, već imamo dva i tu se otvara prostor za šire saradnje i adresiranje onih problema koji nisu mikro, već na većem planu i imaju iste uzroke na koje treba delovati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar