Foto: EPA-EFE/Alessia Pierdomenico

Italijanski premijer Đuzepe Konte dobio je večeras presudnu podršku gornjeg doma Senata ali je izgubio apsolutnu većinu, i njegova vlada je izašla iz glasanja vrlo oslabljena. Vlada italijanskog premiejra Đuzepea

U Senatu sa 321 mandata 156 poslanika je podržalo vladu, 140 je bilo protiv, uz 16 uzdržanih, pa je samo pet glasova nedostajalo za apsolutnu većinu.

Prvobitna neformalna prebrojavanja pokazivala su 153:140, ali je rezultat glasanja naknadno promenjen nakon duge rasprave u veću o tome da li je nekolicina glasačkih listića bila važeća, javio je Rojters.

Foto: EPA-EFE/Alessia PierdomenicoStranka bivšeg premijera Matea Rencija Viva Italia, koja je ranije istupila iz Konteove vlade osporavajući mu način vođenja zdravstvene krize zbog pandemije koronavirusa i ekonomske recesije, bila je uzdržana i spasila ga je poraza, navodi britanska agencija.

Da bi potpomogao svoju pobedu, Conte je morao da se osloniti na podršku tri doživotna senatora i dva člana opozicione stranke desnog centra Forza Italia, javlja Rojters.

Konte će sada morati da vidi da li može da sakupi dovoljno glasova da se usvajaju zakoni, posebno preko potrebni paketi ekonomske pomoći u pandemiji.

Glasalo se o poverenju vladi na zahtev Kontea radi prevazilaženja političke krize usred pandemije koronavirusa. Kriza je izazvana kada su Vladu napustili članovi stranke Viva Italija. Njihov odlazak je doveo u pitanje opstanak Konteove Vlade.

Konte je sinoć dobio podršku donjeg doma parlamenta nakon što su se, takođe, odbegli poslanici stranke Viva Italija uzdržali od glasanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar