Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Nakon pritisaka na premijera Italije Maria Dragija od strane koalicionih partnera, posebno lidera krajnje desničarske Lige, da se ublaže antiepidemijske mere u Italiji, doneta je odluka da se od sutra započne sa ublažavanjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Četrnaest regiona, što je više od polovine od 20 koliko ih ima u Italiji, od sutra će biti proglašeni „žutim zonama“ umesto „crvenim“ iako se u Italiji svakodnevno otkrivaju hiljade novih slučajeva kovida-19, praćene veoma visokom stopom smrtnosti, prenosi Rojters.

U okviru žutih zona dozvoljen je rad prodavnica, bioskopa i pozorišta, a barovi i restorani mogu da poslužuju goste u svojim baštama, prenosi Tanjug.

Slobodan protok ljudi biće dozvoljen između ovih 14 regiona pod uslovom da putnici imaju potvrde o vakcinaciji ili negativnom testu na kovid-19.

„Premijer Dragi je rekao da odluka o ublažavanju mera predstavlja sračunati rizik, ali se stuiče utisak da je pre reč o kockanju s obzirom da podaci o epidemiji nisu dobri“, izjavila je profesorka Univerziteta u Bolonji Sofija Ventura.

Eksperti koji savetuju italijansku vladu izrazili su zabrinutost zbog preuranjenog ublažavanja restriktivnih mera.

„Dragi možda jeste Super Mario, ali svakako nije Hari Poter i nema čarobni štapić da reši sve probleme Italije. Ovo je do sada najveći rizik koji je preduzeo“, ocenio je Frančesko Griljo politički ekonomista i direktor ekspertske organizacije Vižn.

Ključni zadatak premijera Italije Marija Dragija je ekonomski oporavak zemlje za koji će sutra podneti plan italijanskom parlamentu pre nego što, 30. aprila bude podnet i Evropskoj komisiji.

Ipak, niko ne očekuje da će se novac EU slivati u Italiju jer je najavljeno da će stizati u tranšama, ali samo onda kada vlada dostigne rezultate koji su zacrtani u pregovorima sa Evropskom komisijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar