Foto: Brandon Bell / Getty images / Profimedia; Jordan Vonderhaar / Getty images / Profimedia; MCT / Newscom / Profimedia

Trauma nakon masovne pucnjave, naročito u školi, može biti suviše teška da bi preživeli čak i pomislili da se vrate na časove i na redovnu nastavu. Ulazak u zgradu gde se dogodila takva nezamisliva tragedija, za mnoge je neizdrživ, a u takvim situacijama na prvo mesto treba staviti dobrobiti dece koja pohađaju nastavu u tim protorijama, kao i njihovih roditelja. U Americi, masovne pucnjave su mnogo češće nego na ovim prostorima, a ovo su prakse koje je ta zemlja primenjivala kada je reč o školama u kojima su izvršeni zločini.

Nakon masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru u kojoj je ubijeno devetoro dece i školski čuvar, roditelji su izneli zahteve u kojima između ostalog traže da se školska godina završi sa danom masakra (3. maj 2023.) i da se pomenuta škola rekonstruiše.

Da su njihovi zahtevi i te kako opravdani, svedoči i činjenica da su škole u Americi u kojima su se dogodile masovne pucnjave ili srušene ili renovinare nakon sličnih tragedija.

Foto: Nova

Osnovna škola Sendi Huk

Pucnjava koju čitava Amerika pamti dogodila se 14. decembra 2012. godine u školi Sendi Huk u Konektikatu. Tada je ubijeno 26 osoba, među kojima 20 dece od šest i sedam godina.

Adam Lanca (20) ubio je tada đake i profesore u osnovnoj školi Sendi Huk. On je u prizemlju škole napravio masakr koji je šokirao Ameriku. Pre nego što je pucao u školi, Lanca je ubio svoju majku u kući blizu Njutauna.

Šta se desilo sa školom? Cela škola je srušena, pa obnovljena.

Sandy Hook Elementary School Foto:MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Tri nedelje nakon jezivog napada, učenici Sendi Huka otputovali su u obližnji grad Monro i počeli da pohađaju nastavu u srednjoj školi Čelk Hil, koja se više nije koristila kao srednja škola.

Četiri godine nakon masakra, novoizgrađena osnovna škola Sendi Huk otvorena je za učenike – uključujući one četvrtog razreda koji su bili u objektu tokom masakra.

Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Osnovna škola Rob

Pucnjava u OŠ Rob dogodila se 24. maja prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubijeno je ukupno 19 dece, uzrasta od 9 do 11 godina, kao i dve nastavnice, kada je u njihovu učionicu upao 18-godišnji napadač i otvorio vatru iz poluautomatske puške AR-15.

Napadač je nekoliko minuta uoči pucnjave je objavio šta će uraditi. Salvador Ramos (18), koga su policajci usmrtili tokom pucnjave, pre napada je objavio na Fejsbuku da će ubiti sopstvenu baku. Pošto je pucao u baku, Ramos je automobilom udario u zgradu škole Rob u Uvaldeu, a potom uspeo da pobegne od školskog policajaca.

Foto:allison dinner / AFP / Profimedia

Šta se desilo sa školom? Krajem juna prošle godine najavljeno je da će škola Rob biti srušena. Don Maklohlin, gradonačelnik Uvaldea, izjavio je to na napetom i emotivnom sastanku gradskog veća sa stanovnicima koji su tražili odgovore u vezi pucnjave.

Nova škola koja će zameniti osnovnu školu Rob trebalo bi da počne sa izgradnjom u leto 2023. godine. Planirano je da bude otvorena u jesen 2024. godine.

Foto: San Antonio Express-News / Zuma Press / Profimedia

Gnev javnosti je nakon napada u maju porastao, a krivica se svaljuje na policiju koja je čekala više od sat vremena da se suoči s napadačem. Maklohlin je rekao da će škola biti srušena jer „ne možete tražiti od deteta ili učitelja da se ikada vrate u tu školu“. Osnovna škola Rob ima gotovo 600 učenika u drugim, trećim i četvrtim razredima.

Džil i Džo Bajden, Uvalde
Džo i Džil Bajden Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Srednja škola Kolumbajn

U školi Kolumbajn napad se dogodio 20. april 1999. godine.

Dva učenika – Erik Haris i Dilan Klibold – su napali ostale učenike i osoblje, ubivši 12 dece i jednog nastavnika i ranivši 21 učenika- Napadači su nakon toga izvršili samoubistvo.

Pored pucnjave, složeni i planirani napad je uključivao postavljanje bombe da se odvuče pažnja vatrogascima i školskom obezbeđenju, boce sa propanom pretvorene u bombu smeštenu u školskoj menzi, 99 eksplozivnih naprava i podmetanje bombi u automobile.

Šta se desilo sa školom? Visoka škola Kolumbajn zatvorena je do kraja školske godine. Zvaničnici su rekli da je napad oštetio oko 23.000 kvadratnih metara škole i ostavio oko 900 do 1.000 rupa od metaka i gelera u zidovima i plafonima.

Četiri meseca kasnije, na početku nove školske godine, veći deo škole je ponovo otvoren – osim biblioteke, gde se odigrao najveći deo masakra. Srušena je i zamenjena novoizgrađenom školskom bibliotekom, pod nazivom Biblioteka Nade.

Foto: Richard Ellis / Zuma Press / Profimedia

Srednja škola Mardžori Stounmen Daglas

U školi Mardžori Stounmen Daglas napad se dogodio 14. februara 2018. godine.

Napadač je otvorio vatru sa poluautomatskim oružjem tipa AR-15, time ubivši 17 i povredivši 17 osoba. Napadač je 19-godišnji bivši učenik škole, Nikolas Kruz. Nakon što je završio sa napadom, Nikolas je napustio mesto zločina tako što je upao u gomilu učenika.

Uhapšen je nakon sat vremena bez incidenata u obližnjem Koral Springsu. Kasnije je priznao odgovornost za zločin i osuđen. Policija i tužioci nisu objavili zvanični motiv masakra.

Šta se desilo sa školom? Učenici su se vratili dve nedelje nakon masakra. Ali školska zgrada 12, gde je većina žrtava ubijena, zatvorena je trakom za hitne slučajeve sa pokrivenim prozorima.

Nova zgrada je kasnije zamenila privremene učionice koje su učenici koristili nakon masakra.

Osim ovih primera, postoji i slučaj škole Santa Fe u Teksasu. Učenici ove srednje škole su se vratili na nastavu ubrzo posle masakra.

BONUS VIDEO „Moj sin neće ići u ovu prokletu školu“: Roditelji protiv toga da se deca vrate na nastavu u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar