Foto: AP Photo

Kako bi opravdala slanje trupa u Istočnu Ukrajinu, Rusija je na društvene mreže plasirala dva snimka koja navodno prikazuju granatiranje ruskog graničnog prelaza u regionu Rostov i grupu ukrajinskih vojnika koji se infiltriraju u Rusiju. Eksperti CNN-a analizirali su pomenute snimke, kako bi utvrdili njihovu verodostojnost.

Na jednom od objavljenih snimaka je prikazano navodno granatiranje ruskog graničnog prelaza u regionu Rostov, koji se proteže duž istočne granice Ukrajine.

Drugi snimak, koji se pojavio na Telegramu navodno prikazuje grupu ukrajinskih vojnika koji se infiltriraju u Rusiju u istom regionu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da su otkrivena dva pešadijska vozila koja su „prešla ukrajinsko-rusku granicu u Rostovskoj oblasti“.

Pored toga, ruski vojni okrug saopštio je da je pet ljudi iz grupe koja je pokušala da pređe granicu „neutralisano“.

Ovi navodni incidenti su ubrzo postali materijal za retku televizijsku sednicu ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov je govorio o „granatama koje su pogodile teritoriju Ruske Federacije, pre svega u Rostovskoj oblasti“ i rekao da su „dve ukrajinske vojne diverzantske grupe stigle do granice sa Ruskom Federacijom u oblasti Lugansk“.

Međutim, pojedine analize ukazuju na to da se nije sve odigralo onako kako je prikazano na objavljenim video snimcima.

Prvi video, koji navodno prikazuje granični punkt unutar ruske teritorije koji je granatiran od strane ukrajinskih snaga, prvi put se pojavio na proruskim Telegram kanalima i na RIA Novostima.

Ruski FSB je naveo da je u 9.50 sati „ispaljen projektil sa teritorije Ukrajine“ i uništio kontrolni punkt koji se nalazio „150 metara od rusko-ukrajinske granice“.

CNN je sproveo analizu ovih snimaka, koja je potvrdila da su oba snimljena na istoj lokaciji, na samo nekoliko metara udaljenosti.

Štaviše, geolokacija pokazuje da su dva video snimka snimljena na granici između separatističke proruske Donjecke Narodne Republike (DNR) i Rusije, a ne u oblasti na ili blizu granice koju kontrolišu ukrajinske snage.

Na istoj lokaciji je snimljen i drugi video, koji je prvi identifikovao analitičar Džon Marki. Video se prvo pojavio na proruskom Telegram kanalu koji tvrdi da prikazuje snimak šlema ukrajinskog vojnika koji prelazi rusku granicu. CNN je analizirao metapodatke za video, ali čini se da su ključni detalji izbrisani.

Ubrzo se pojavio i treći snimak, koji prikazuje oklopno vozilo koje je korišćeno za navodni upad vojske dokumentovan na drugom snimku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Analitičari odbrambene obaveštajne službe „Džejns“ rekli su za CNN da je vozilo na snimku verovatno „podmetnutno od strane Rusije“, jer nosi oznake BTR-70M APC koje ukrajinska vojska ne koristi.

Rusi su takođe izvestili da je jedan ukrajinski vojnik zarobljen tokom ovog navodnog upada, ali njegov identitet nije otkriven. Sa druge strane, Ukrajinci kažu da su svi njihovi vojnici prisutni, da niko ne nedostaje, kao i da nema žrtava.

Ne postoji način da se objavljivanje video zapisa poveže sa bilo kojim zvaničnim ili državnim medijem Rusije jer su se svi pojavili na privatnim nalozima na društvenim mrežama, ali je neobjašnjima činjenica da su pojedini korisnici mreža imali dokaze o dešavanjima sa granice samo nekoliko minuta nakon njiovog odvijanja.

Jedan od ukrajinskih zvaničnika kome je prikazan snimak opisao ga je kao „Bolivud“, dok ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kaže da su svi snimci stigli direktno iz „ruske fabrike laži“.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti uživo na Nova.rs.

BONUS VIDEO Kristijan Veršus dopisnik ORF-a o rusko – ukrajinskim tenzijama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar