Foto:printscreen/Rossija24

Na društvenim mrežama se pojavila slika mape Ukrajine koja je podeljena na nekoliko delova koji su obeleženi različitim bojama. Ovu mapu je tokom govora Vladimira Putina objavila ruska državna televizija.

Na karti je „žutom bojom označena Ukrajina“ ili onaj deo teritorije koji „Rusija smatra da priprada Ukrajini“, a ostali delovi su označeni kao „poklonjene“ teritorije Ukrajini od strane ruskih careva, Staljina, Lenjina i Hruščova.

Podsećamo, tokom prethodnih nekoliko dana ukrajinska kriza je eskalirala. Putin je priznao nezavisnost samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), ali potom je juče tražio od Dume, donjeg doma ruskog paralementa, dozvolu da ruska vojska ide preko granica, u inostranstvo. Duma je dozvolu dala ekspresno i jednoglasno.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapadne zemlje su na ovu odluku Putina odgovorile sankcijama. EU je juče sankcionisala 27 pojedinaca i entiteta, uključujući banke koje finansiraju ruske političare i operacije na odcepljenim teritorijima. Paket sankcija obuhvata i sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje DNR i LNR.  Velika Britanija uvela je sankcije olgarsima povezanim sa ruskim predsednikom, kao i za pet ruskih banaka.

Ukrajina je danas proglasila vanredno stanje u trajanju od 30 dana, a tamošnji paralament usvojio je nacrt zakona prema kojem je građanima Ukrajine dozvoljeno da nose oružje i koriste ga u samoodbrani.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajini, pročitajte u našem blogu uživo ili klikom na ovaj link.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare