Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u Istanbulu putem videokonferencije otvorio Gradsku bolnicu Basaksehir, kompleks koji se prostire na oko milion kvadratnih metara s kapacitetom od 2.682 kreveta.

Erdogan je izjavio kako je njegova zemlja napravila istorijski uspeh u oblasti zdravstva. Sa kapacitetom da dnevno leči 35.000 pacijenata, kompleks je među najvećim u Evropi u intenzivnoj nezi.

On je rekao da je danas otvorio prvi deo Gradske bolnice Basaksehir, a drugi deo ovog ogromnog bolničkog kompleksa biće otvoren 20. maja, kada će bolnica u potpunosti biti u funkciji.

„Veći deo od osam novih gradskih bolnica u Turskoj počinje da radi do kraja godine, ostatak u narednoj. U vremenu besmisla međunarodnih institucija, Turska je pokazala snagu stajanja na vlastitim nogama“, rekao je Erdogan.

Erdogan je podsetio da se svet bori sa nestašicom respiratora, ali, kako je rekao, Turska je taj problem uspešno prevazišla, jer je počela da proizvodi respiratore domaće proizvodnje.

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča rekao je da će bolnica, kada bude u funkciji, biti najveća u Evropi po kapacitetu pružanja intenzivne nege u jednom kampusu. U njenoj glavnoj zgradi ugrađeno je 2.040 seizmičkih izolatora, što bolnicu čini građevinom s najvećom seizmičkom izolacijom na svetu, prenose klix.ba.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram