potomci žrtve gulaga Rusija
Foto: CNN

"Istorija pripada porodicama i narodu, ona prava, bez nameštanja. Država tu nema šta da traži", rekao je Aleksej Jeks, čiji se deda nikada nije vratio iz gulaga u Rusiji, koja je odlučila da zatvori čuveni Memorijal - najstariju organizaciju za odbranu ljudskih prava u zemlji.

Vrhovni sud Rusije naredio je raspuštanje nevladine organizacije Memorijal, što označava poslednji korak u godini koja predstavlja crni period za ljudska prava u Rusiji. Od zatvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog, tekla je krivudava putanja koja je okončana zatvaranjem čuvenog Memorijala.

Aleksej Jeks informacije o svom dedi ima samo na osnovu predmeta koje mu je povratio upravo Memorijal.

„Istorija je ciklična. Predmeti mogu da vam objasne mnogo toga. Mi se na ovaj način sećamo predaka i poštujemo njihovu žrtvu“, kaže Aleksej.

Rusija, Vrhovni sud
Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Nakon što je Putinova vlast odlučila da zatvori Memorijal, više od 1.000 kutija arhive sada će biti izgubljeno. U svakoj kutiji je nečija priča, a samo na osnovu prikupljenog materijala je moguće videti kako je izgledao životu u zloglasnom gulagu.

Arhivu čini mnoštvo predmeta – fotografije, odeća, pisma, lične stvari…. Sve će sada biti izgubljeno.

Pored predmeta koji su pripadali žrtvama, Memorijal je organizovao i obilaske mesta na kojima je hiljade ljudi ubijeno, kako bi njihovi potomci mogli da steknu neki utisak o svojim precima.

Foto: CNN

„Istorija pripada porodicama i narodu, ona prava, bez nameštanja. Država tu nema šta da traži“, rekao je Aleksej, nakon što je saopšteno da će Memorijal biti zatvoren.

Andrej Kolesnikov, saradnik u moskovskom Karnegi centru, kaže da je Memorijal postao prepreka za sadašnju vlast koja želi da glorifikuje prošlost.

„Ima mnogo porodica koje su patile zbog staljinizma i zahvalne su Memorijalu zbog utehe koja im je pružena“, poručio je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nestanak moćnog simbola

Osnovan krajem osamdesetih godina prošlog veka od strane Andreja Saharova i drugih disidenata iz sovjetske ere, Memorijal centar je nove slobode pod Mihailom Gorbačovom iskoristo da otkrije surove istine o sudbini miliona žrtava Staljinovih represija.

Bio je to dirljiv simbol nove otvorenosti Rusije, ali za mnoge je značenje bilo sve samo ne apstraktno: Rusi su otkrili tragične sudbine svojih roditelja, deda i pradeda nakon decenija tajnovitosti i zvaničnog kukavičluka.

Zatvaranje Memorijala je takođe moćan simbol – rusko civilno društvo koji se demontira brzinom munje. Njegovo rukovodstvo se nadalo da će podrška javnosti, uključujući i istaknute Ruse kao što je Gorbačov, ostati u rukama Kremlja, ili da bi gašenje organizacije posvećene otkrivanju sovjetskih zločina bilo korak predaleko, čak i za Vladimira Putina.

BONUS VIDEO Navaljni – kamenčić u Putinovoj cipeli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar