Olena Zelenska i Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Osećala sam se kao u paralelnom svemiru, kao da sanjam", prisetila se atmosfere ranih jutarnjih sati 24. februara Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u retkom intervjuu za britanski Gardijana.

Spolja su se čuli pucnjevi, a suprug joj je objavio da je upravo počeo rat, pa je napustio porodični dom kako bi krenuo prema predsedničkoj zgradi u centru Kijeva gde će na sastanku s najbližim saradnicima dogovoriti odgovor na rusku agresiju. 9-godišnji sin Kiril i 17-godišnja Oleksandra bili su budni i kao da su i sami dobro razumeli šta se događa.

„Osećaj je bio nadrealan, kao da igram videoigricu i moram proći određene nivoe da bih došla kući. Ipak, uspevala sam se nekako pribrati, većinu dana imala sam čak i čudan smešak na licu kako bih sakrila paniku pred decom“, kazala je.

Koliko je stvar ozbiljna, bilo je jasno uveče kad joj je suprug kazao da će nju i decu skloniti na sigurno mesto. Tek tada je po prvi put osetila da postoji šansa da ga više nikada ne vidi, prenosi Jutarnji list.

Odbija da otkrije gde se skrivala prva dva meseca početka rata kad je porodica Zelenski na čelu s njenim suprugom označena glavnim ruskim neprijateljem, osim što insistira da je sve vreme bila u Ukrajini s decom koje ni u jednom trenutku nije ispustila iz vida. Ističe da su svakodnevne događaje pratili na televiziji. Između ostalog, i snimke razaranja dela Obolona u kojem su nekada živeli, kao i snimke supruga na kome se videlo koliko sve teško emocionalno proživljava i za kojeg insstira da ni u jednom trenutku nije glumio.

Na razgovor bez mobilnog telefona

„Iskoristio je sve svoje emocionalne nivoe kako bi preneo poruku. Ne, nije to bila manipulacija, to je bio iskonski on koji je sve to duboko proživljavao“, otkrila je novinaru koji je na razgovor sa Zelenskom trebao stići bez mobilnog telefona, piše Gardijan.

Uostalom, sličnu je proceduru i sama prolazila praktično od početka rata – sa suprugom se nije smela čuti preko svog mobilnog telefona, zabranili su joj da se uloguje na društvene mreže, a dane je kratila pomažući deci da rade domaće zadatke. Svoju rutinu je tako organizovala kako bi koliko-toliko sačuvala razum.

Supruga je upoznala još kao dete, ćerka majke inženjerke u lokalnoj fabrici i oca profesora na tehničkom univerzittu koji su govorili i decu podučavali na ruskom, no koji su jednako tako sa raspadom Sovjetskog Saveza sa oduševljenjem dočekali ukrajinsku samostalnost.

Olena Zelenska i Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Ljubav između nje i supruga nije planula u osnovnoj školi, nego tek na fakultetu, kada je Zelenski sa grupom prijatelja osnovao komičarsku družinu Kvartal 95 pa je sa njom nastupao po zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

2003., iste godine kad su se venčali, Kvartal je počeo raditi i za televiziju, a Zelenska počela pripremati scenarije, između ostalog i skečeve koje je izvodio njen suprug.

Zaboravio joj reći da ulazi u politiku

Uvek je bio raspoložen za šalu, no nije joj bilo smešno kad je na vestima saznala da je njen suprug, nedugo nakon što je počeo izvoditi svoj popularni šou Sluga naroda, registrovao istoimenu političku stranku pa je odlučio da se kakndiduje na izborima.

„Tvrdio je da je to naprosto zaboravio da mi kaže. Imala sam ceo dijapazon različitih osećanja u tom trenutku“, iskrena je Zelenska, ali dodaje kako nije iznenađena impresijama koje je njen suprug ostavio na ceo svet.

Olena Zelenska
Olena Zelenska Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

„Kad ljudi kažu da se nešto ne može uraditi, da je to nemoguće, tu dolazi moj suprug koji uvek pronađe neki način da uspe i inspiriše druge“, hvali ga prisetivši se kako ga je tim izneverio kad nije uspeo da mu osmisli pesmu kojom će popratiti jedan skeč pa je on jednostavno seo za sto i za dva sata napravio ono što drugi nisu uspeli celu noć.

Naravno, pesma je jedno, a rat drugo, no veština koju je naučio kao glumac pomogla mu je, nastavlja njegova supruga, da se dobro snalazi pred kamerama i ne plaši javnih nastupa.

Virus u krevetu

Tu je, nastavlja, i stroga disciplina; Vladimir ustaje s prvim znakom jutarnjeg zvona, spreman je u pet minuta, a koliko je sigurna da će njen suprug psihički izdržati svaki napor, toliko brine o njegovom fizičkom zdravlju jer nakon velikih napora redovno završava u krevetu s nekim virusom.

Poziciju prve dame iskoristila je kako bi održavala kontakte s ostalim suprugama evropskih i svestkih predsednika pa je tako upoznala Džil Bajden i Brižit Makron, a pre intervjua za Gardijan, razgovarala je i s belgijskom kraljicom Matildom koja je po struci psiholog.

„Ukrajinci nisu navikli tražiti pomoć psihologa. Obično ignorišemo depresiju i anksioznost. Potrebna nam je jedna velika kampanja kako bismo osvestili važnost brige o mentalnom zdravlju“, kaže priznajući kako i njena deca isčekuju normalan život, igru i druženje sa prijateljima koje nisu videli poslednja tri meseca.

Novinaru priznaje kako u noći prvog napada do poslednjeg trenutka nije verovala da bi rat zaista mogao da počne.

PROČITAJTE JOŠ:

Pakovanje kofera

Samo dan ranije, 23. februara, u svom je kabinetu imala sastanak s tinejdžerima na temu mentalnog zdravlja kad je načula kako neki radnici govore o potrebi da spakuju kofere za slučaj opasnosti, što je na kraju i sama uradila.

Tri meseca kasnije, opasnost za porodicu Zelenski još nije prošla, ali malo je lakše, jer se sa suprugom ipak uspeva češće da se vidi.

Makar i samo u prolazu, tokom fotografisanja, kad će je Zelenski poljubiti, razmeniti nekoliko reči i otići dalje.

Kao i mnoge druge ukrajinske porodice, dok god traje Putinova agresija, i ova će porodica biti razdvojena.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar