Džordž Flojd i Kortni Ros
Džordž Flojd i Kortni Ros Foto:SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia/Pool Video Via Court Tv/Ny Times / Zuma Press / Profimedia

Devojka Džordža Flojda svedočila je na suđenju Dereku Čovinu za ubistvo Afroamerikanca. Ona je istakla da je sa Flojdom delila zavisnost od lekova protiv bolova i da su se zajedno borili da je prevaziđu u nedeljama pre njegove smrti, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Kortni Ros rekla da je Flojd bio čist neko vreme nakon što ga je odvela u bolnicu kada se predozirao, ali da je ponovo počeo da koristi lekove dve nedelje pre nego što se prošlog maja dogodio incident u Mineapolisu u kojem je nastradao.

Veći deo ovog potresnog svedočenja četvrtog dana suđena bio je fokusiran na njegovu zavisnost, pošto je tužilaštvo pokušalo da odbaci tvrdnje odbrane da je Flojda ubila droga, jer je u svom telu imao opioide i metamfetamin.

Kortni Ros
Kortni Ros Foto:Pool Video Via Court Tv/Ny Times / Zuma Press / Profimedia

Smrt Džordža Flojda je pokrenula obračun zbog rase na nacionalnom nivou u SAD, a tokom celog leta su se događali protesti i građanski nemiri koji su bili usmereni na borbu protiv rasisma, prenosi Gardijan.

Suđenje policajcu Dereku Čovinu koji je klečao na Flojdovom vratu prilikom hapšenja, smatra se jednim od najvećih američkih suđenja za ubistava u novijoj istoriji.

Mediji pišu da svedočenje Kortni Ros pomaže da se utvrdi da je Flojd izgradio toleranciju na lekove i da relativno mala količina koja je nađena u njegovom organizmu prilikom zvanične obdukcije, navodno ne bi bila dovolja da ga ubije.

Kortni Ros
Kortni Ros Foto:Court TV via AP

Ros, koja je izlazila sa Flojdom oko tri godine, rekla je da su oboje bili zavisni od lekova protiv boloa.

Ona je rekla da su sportske povrede dovele do Flojdove zavisnosti od tableta koje su se kupovale na recept legano, a onda je par počeo da kupuje lekove na crnom tržištu.

Dva meseca pre Flojdove smrti, Ros ga je odvela u bolnicu jer se predozirao nakon što je uzeo novu tabletu koja je izgleda bila jača od ostalih. Rekla je da se žalio na jake bolove u stomaku i da je primetila belu supstancu oko njegovih usana.

Ubistvo Džordž Flojd
Ubistvo Džordža Flojda Foto:Darnella Frazier via AP

U unakrsnom ispitivanju, odbrana se vratila ovom delu svedočenja, očigledno zato što se Flojd u vreme hapšenja više puta žalio da ga boli stomak i da je oko usta imao belu penu.

Čovinova odbrana je tvrdila da se Flojd predozirao u to vreme i da je to doprinelo da mu stane srce. Ros je tokom svedočenja, govorila i o tome kako su se ona i Flojd upoznali.

Rekla je da su se sreli kada je 2017. godie radio kao obezbeđenje u skloništu za beskućnike i takođe je radio kao čuver u noćnom klubu. Sreli su se ispred skloništa za beskućnike kada je ona čekala da vidi oca svog sina. Rekla je da ju je Flojd pitao da li bi se molila sa njim, prenosi BBC.

Kortni Ros
Kortni Ros Foto:Pool via REUTERS

„Bilo je tako slatko, a u to vreme sam izgubila veru u Boga i on mi je vratio“, rekla je ona, dodajući da su se to veče poljubili.

Ispričala je kako je njihov prvi sastanak „jedna od njenih najdražih priča“.

Istakla je da je Flojd bio uništen kada mu je majka preminula 2018. godine.

„Delovao je kao kao ljuštura samog sebe, bio je slomljen. Delovao je jako tužno“, rekla je ona.

Kada su joj pokazali selfi koji je Flojd napravio, Ros je dodirnula ekran i zaplakala je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar