Beč Foto:Photo/Ronald Zak; HANS PUNZ / AFP / Profimedia; EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Islamska država je, kasno popodne, i zvanično preuzela odgovornost za teroristički napad koji se dogodio sinoć u Beču, kada je Albanac rođen u Austriji, čiji roditelji potiču iz Tetova u Severnoj Makedoniji iz automatske puške ubio sedmoro građana, a ranio 22, pre nego što ga je policijja likvidirala na ulici.

Kako javlja Rojters, iako je Islamska država preuzela odgovornost za ovaj napad, ova teroritička organizacija nije pružila zvanično nijedan dokaz da su to počinili njihovi pripadnici.

Međutim, mediji povezani sa Islamskom državom pored izjave, objavili su i sliku muškarca sa bradom koji je nazvan Abu Dagnah Al-Albany, gde stoji opis da je u pitanju osoba koja je izvela napad u Beču u ponedeljeak uveče, a zatim da ga je ubila austrijska policija.

Inače Fejzulaj se bio otovreni podržavalac Islamske države, koji je 25. aprila 2019. godine osuđen na 22 meseca zatvora, jer je pokušao da otputuje u Siriju kako bi se pridružio toj terorističkoj organizaciji, ali je iznenada 5. decembra privremeno pušten na slobodu, jer su za njega kao starije punoletnika važile određene privilegije. Naime, Fezulaj je dao lažni osećaj da je uspešan polaznik kursa deradikalizacije. Spolja gledano izgledalo je kao da postupak deluje na njega uspešno, ali on je s druge strane u realnosti činio sprotno. Zato sadašnji ministar policije smatra da sistem treba ponovo biti obnovljen i znatno drugačiji.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar