Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Klinika u Kirgiziji morala je da baci gotovo 1.000 doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik V nakon što je neko isključio frižider u kojem su one čuvane, da bi napunio telefon, saopštile su vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Vakcine su bile deo kontingenta od 20.000 doza koje je Rusija isporučila kao humanitarnu pomoć toj siromašnoj centralnoazijskoj državi.

U Kirgiziji je kampanja vakcinacije počela u martu, a ruske vakcine su bile popularnije od kineskog Sinofarma.

Vlasti su kritikovane zbog tog incidenta za koji se saznalo tek ove nedelje, a dogodio se u aprilu u državnoj klinici u Biškeku.

Prema rečima ministra zdravlja Alimkadira Bečenalijeva, za tu grešku bi mogao da bude odgovoran neko od zaposlenih na održavanju.

„Ako je neko od zaposlenih kriv, spremačica ili neko drugi, klinika će morati da odgovara novčano“, rekao je novinarima ministar.

Ministar se u aprilu pojavio na televiziji kako bi promovisao koren biljke za koju je poznato da je veoma toksična po ljude, kao čudotvoran lek protiv kovida-19 usred novog talasa pandemije.

On je pred novinarima popio nekoliko gutljaja leka koji sadrži ekstrakte korena akonita, planinske biljke koja sadrži otrove ali se koristi u tradicionalnoj medicini.

U Kirgiziji je treći talas pandemije korona virusa, a danas je saopšteno da ima više od 100.000 zaraženih i 1.735 umrlih od ukupno 6,5 miliona stanovnika.

Prema zdravstvenim vlastima, više od 50.000 ljudi je do sada primilo makar jednu dozu vakcine protiv korona virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar