Foto: Printscreen YouTube/Guardian News

Iranske snage sigurnosti pucale su po ljudima na stanici metroa u Teheranu i pretukle žene koje nisu nosile hidžabe, javlja Gardijan.

Snimak podeljen na društvenim mrežama prikazuje putnike koji trče prema izlazima, pri čemu su mnogi pali i bili pregaženi, nakon što je policija pucala na ljude na stanici podzemne železnice. Policajci su snimljeni kroz prozore vozova kako trče kroz vagone i pendrecima tuku žene.

Javni prevoz postao mesto policijskog nasilja

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog porekla, umrla je 16. septembra u pritvoru moralne policije nakon hapšenja zbog kršenja iranskog strogog kodeksa odevanja za žene, prenosi Index.hr.

Protesti u Iranu su se juče intenzivirali kada su organizatori protesta pozvali na trodnevnu akciju u znak sećanja na „krvavi novembar“ 2019., kada su stotine ubijene tokom protesta protiv povećanja cena goriva. Stanice podzemne železnice i javni prevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mesto državnog nasilja i nadzora nad građankama.

Početkom septembra sekretar iranskog štaba za promovisanje vrline i sprečavanje poroka Mohamad Saleh Hashemi Golpajegani najavio je da vlada planira koristiti tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena snimljenih na sigurnosnim kamerama javnog prevoza.

Država se trenutno obračunava sa demontranstima pa je do sada pet osoba povezanih sa protestima osuđeno na smrtne kazne.

BONUS VIDEO: Uništene zgrade u oblasti Herson u Ukrajini, posle povlačenja ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar