Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Jedan iranski list sugerisao je danas u članku u rubrici 'mišljenja' da bi Iran trebalo da napadne izraelski lučki grad Haifu ako je Izrael odgovoran za ubistvo iranskog nuklearnog naučnika.

List Kajhan (Kayhan) već dugo predlaže agresivnu osvetu za napade na iranske ciljeve, ali je danas otišao dalje, sugerišući napad koji „takođe prouzrokuje velike ljudske žrtve“ uz uništenje postrojenja.

Pročitajte još:

Izrael koji je osumnjičen za ubistva iranskih nuklearnih naučnika u protekloj deceniji nije komentarisao ubistvo Mohsena Fahrizadeha koje se dogodilo u petak nedaleko od Teherana.

Iranski zvaničnici su optužili Izrael za to ubistvo iz zasede, a u članku iranski analitičar Sadoleh Zareij ocenjuje da raniji iranski odgovori na udare iz vazduha u Siriji na čijoj su meti bile snage iranske Revolucionarne garde nisu zastrašili jevrejsku državu.

Udar na Haifu i pogibija velikog broja ljudi bi svakako to izazvalo jer SAD i Izrael nisu uopšte spremni za rat i vojni sukob, navodi autor.

On smatra da napad na Haifu mora biti veći od iranskog napada balističkim raketama na američke vojnike u Iraku posle ubistva iranskog generala u udaru drona u januaru.

Napadom na Haifu ranije su pretili i Iran i proiranski libanski ekstremistički Hezbolah.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah nedavno je predlagao napad na skladišta visoko eksplozivnog amonijum nitrata u luci Haifa na Sredozmenom moru.

Mohsen Fahrizadeh Foto: EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE HANDOUT

Amonijum nitrat je eksplodirao u bejrutskoj luci u avgustu, kada je poginulo 193, a ranjeno 6.500 ljudi.

I mada list Kahjan ima mali tiraž njegovog glavnog urednika Hoseina Šariatmadarija postavio je vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei čiji je ranije bio savetnik.

Parlament Irana je u nedelju održao sastanak iza zatvorenih vrata o ubistvu naučnika.

Potom je predsednik Parlamenta Muhamed Baker Galibaf rekao da se iranski neprijatelji moraju primorati da zažale zbog tog ubistva.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar