Foto: EPA-EFE/SUPREME LEADER

Iranski vrhovni lider Ali Hamnei zabranio je u petak vakcine protiv koronavirusa iz Sjedinjenih Država i Britanije, optužujući ih za pokušaj širenja zaraze u druge zemlje. Najavio je da će Iran nabaviti vakcine "iz drugih pouzdanih područja", najverovatnije Kine i Rusije koje su njegovi saveznici.

Iranski vrhovni lider u petak je zabranio uvoz vakcina covid-19 iz Sjedinjenih Država i Britanije, opisujući te zapadne sile kao „nepouzdane“. Inače, Iran je najteže pogođena zemlja epidemijom koronavirusa na Bliskom istoku.

Ajatolah Ali Hamnei optužio je dve zapadne zemlje i dugogodišnje neprijatelje Islamske Republike da možda žele da prošire zarazu na druge zemlje. Dodao je da će Iran nabaviti vakcine „iz drugih pouzdanih područja“. Iako nije precizirao koje su to zemlje, pretpostavlja se da se radi o Kini i Rusiji koje su njegovi saveznici.

„Uvoz američkih i britanskih vakcina u zemlju je zabranjen. Potpuno su nepouzdani. Ne bi bilo neverovatno da vakcinama žele kontaminirati druge nacije “, rekao je Hamenei na televiziji.

Dodao je da se francuskim vakcinama ne može verovati ni zbog skandala iz 1980-ih i 1990-ih, kada su stotine ljudi koji boluju od hemofilije zaraženi virusom HIV nakon transfuzije krvi, za koju se ispostavilo da je zaražena.

Foto: EPA-EFE/AREF TAHERKENAREH

Iran je krajem prošlog meseca pokrenuo klinička ispitivanja svoje vakcine koja će, kako se najavljuje, pomoći zemlji da pobedi pandemiju koronavirusa, uprkos američkim sankcijama koje itekako utiču na situaciju u zemlji.

Iran je potvrdio više od 1,2 miliona inficiranih virusom korona i više od 55.000 mrtvih, podaci su Univerziteta Džons Hopkins.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar