Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Iransko ministarstvo spoljnih poslova uvelo je sankcije za još 61 američkog državljanina, uključujući bivšeg državnog sekretara Majka Pompea, zbog podrške grupi iranskih disidenata u egzilu.

Ministarstvo je 16. jula saopštilo da su bivši advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulianii i bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Boltonn takođe kažnjeni zbog izražavanja podrške organizaciji Mujahedin-e Khalq (MKO), političko-militantnoj grupi koja je zalagala se za rušenje iranskog klerikalnog režima.

Navodno su Đuliani, Pompeo i Bolton učestvovaliu događajima MKO-a i izrazili podršku toj grupi.

Sankcije, ranije uvedene protiv desetine Amerikanaca iz različitih razloga, omogućile bi iranskim vlastima da zaplene svu imovinu koju drže u Iranu.

Verovatno nepostojanje takve imovine čini ovu aktivnost uglavnom simboličnom.

Na popisu se našlo i nekoliko članova američkog Kongresa, demokrata i republikanaca.

Iran je u januaru uveo sankcije protiv 51 Amerikanca, au najnovijim potezima sankcija stavio je na crnu listu još 24 američka državljana u aprilu.

Indirektni pregovori Irana sa Sjedinjenim Državama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. započeli su u novembru u Beču i nastavljeni u Kataru u junu, ali su se našli u višemesečnom zastoju.

Sjedinjene Države vođene tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom povukle su se iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je, nakon toga, postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze prema sporazumu.

***

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar