vakcina korona
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Vlasti Irana saopštile su da su počele serijsku proizvodnju domaće vakcine protiv koronavirusa KOVIRAN Bereket i da će za nekoliko meseci prevazići probleme vezane za imunizaciju stanovništva u toj zemlji.

Pročitajte još:

Vakcina koju su razvili iranski stručnjaci je u trećoj fazi ispitivanja, a u Teheranu je uz prisustvo predstavnika Naučnog saveta za borbu protiv pandemije održana vakcinacija volontera.

Među volonterima koji su primili iransku vakcinu bili su član Nacionalnog saveta za borbu protiv pandemije Minu Mukriz, parlamentarac iz Sistan-Belučistana Husein Ali Šehrijari i bivši profesor Muhammed Ali Emircerger.

Čelnik Naučnog saveta Irana Muhamed Muhbir kazao je da će tokom maja biti proizvedeno milion doza vakcina KOVIRAN Bereket, a potom i 3,5 miliona doza u junu, 12 miliona doza u julu i 15 miliona doza u avgustu.

“Do septembra ćemo proizvesti više od 30 miliona doza vakcine i predati ih Ministarstvu zdravstva Irana. Tako ćemo znatno ubrzati proces imunizacije“, kazao je Muhbir.

Iranska vakcina KOVIRAN Bereket prvi put je testirana na čoveku krajem decembra prošle godine, a iranske vlasti su saopštile da su testiranja bila uspešna. Prva osoba koja je dobrovoljno primila iransku vakcinu bila je Tajibe Muhbir, ćerka šefa Naučnog saveta Irana Muhbira.

Iranski stručnjaci su razvili još jednu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom Razi Kov Pars koja je u procesu testiranja od kraja februara i do sada ju je primilo 133 volontera.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)