Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

U intervjuu koji je danas u "strogo čuvanom vladinom kompleksu" dao za Rojters i CNN, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je, između ostalog, da Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove pre nego što mogu da počnu "smisleni" mirovni pregovori. On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da učini više da pomogne Ukrajini.

Prekinuti bombardovanje pa onda pregovarati

„Neophodno je barem da se prekine bombardovanje ljudi, da se samo prekine bombardovanje i onda sedne za pregovarački sto“, kazao je danas predsednik Ukrajine – dan nakon jučerašnjih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, koji su završeni bez rezultata.

Tek onda, kaže Zelenski, mogu da počnu „smisleni“ mirovni pregovori.

Više od međunarodne zajednice

#related-news_0

Ukrajinski predsednik pozvao je NATO članice da zatvore svoje vazdušne prostore za ruske vazduhoplovne snage, naglasivši da bi to bila „preventivna mera“, a ne nešto što bi alijansu moglo da uvuče u rat sa Rusijom.

„Ne radi se o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat i to definitivno ne od strane Ukrajine, već Rusije – rat velikih razmera je u toku“, rekao je Zelenski i dodao da mu je američki predsednik Džo Bajden objasnio da sada „nije pravo vreme za uvođenje takve mere“.

Ili NATO ili garancije

Ukoliko NATO na kraju zatvori svoja vrata Ukrajini, Zelenski kaže da će njegova država zahtevati da joj se obezbede pravno obavezujuće bezbednosne garancije.

Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

„Ako naši partneri nisu spremni da prime Ukrajinu u NATO…zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, oni treba da razrade zajedničke bezbednosne garancije za Ukrajinu“, kazao je ukrajinski predsednik za Rojters i CNN.

Prema njegovim rečima, te garancije trebalo bi da osiguraju da Ukrajina ima svoj teritorijalni integritet, da su njene granice zaštićene, da ona ima posebne odnose sa svim susedima i da je bezbedna.

„Mi branimo naše pravo na život. A oni?“

„Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a…i onda ćete se suočiti sa istim pitanjem“, upozorio je Zelenski.

On se novinaru Rojtersa i CNN-a požalio da su SAD i Evropa zanemarile molbe Kijeva da uvedu sankcije Rusiji pre početka rata ali je takođe rekao da pozdravlja uticaj koji sada imaju na Rusiju.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Imamo rat svaki dan i svaki dan nam je potrebna pomoć“, rekao je on i na pitanje o njegovom dnevnom rasporedu odgovorio: „Radim i spavam“.

„Mi imamo šta da branimo, branimo svoje pravo na život. A šta oni rade ovde? Ne razumeju naš narod, našu državu, našu filozofiju… Oni ovde ne znaju ništa, oni su poslati ovde da ubijaju i da umru. Stoga smo mi jači na svojoj zemlji, i bićemo jači,“ kazao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji i dalje odbija da napusti Kijev.

Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

****

Bonus video: Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare