Džena Gadžun Foto:printscreen/Facebook/Muris Mure Gadzun

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršila je inspekcijski nadzor u tri klinike koje su povezane sa smrću devojčice Džene Gadžun iz Kaknja, a uočene su brojne nepravilnosti, prenosi Klix.ba.

U Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji „dr Halimić“ predočeno je rešenje iz kojeg se vidi da je registrovana za pružanje specijalističko – konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftalmologije, te obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji.

PROČITAJTE JOŠ:

Predočen je zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme sa firmom Đaković d.o.o. Banja Luka, važeći do 2.8.2019. godine. Inspektori zaključuju da shodno tome nije predočen valjan zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme.

Za dr. Ninu Jovanović predočeno je uverenje o položenom stručnom specijalističkom ispitu iz oftalmologije, licenca izdata od Lekarske komore Zeničko-Dobojskog kantona, ali ne i komore Kantona Sarajevo ili Federacije BiH, prenosi Klix.ba.

„Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je utvrđeno da se isti ne vodi potpuno u smislu propisanog sadržaja prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva. Pojedine evidentirane zdravstvene usluge nisu propisno overene potpisom i pečatom ordinarijusa. Prema saznanjima da subjekt nadzora obavlja hirurške zahvate u opštoj anesteziji, zatražena je evidencija o istim, što nije predočeno u momentu nadzora. Dr Halimić na zapisnik je izjavio: ‘evidencije o hirurškim zahvatima u opštoj anesteziji vode se u prostoru koji je zakupljen kod dr Bejtovića“, navodi se u izveštaju.

U momentu nadzora predočen je tripartitni ugovor potpisan između Privatne oftalmološke ordinacije „dr Halimić“, Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju boli, Prim. dr Suad Rožajac i Privatne stomatološke ordinacije „Bejtović“, a namena ugovora je pružanje zdravstvenih usluga – hirurški zahvati u opštoj anesteziji. Ugovor je zaključen 01.10.2020. godine na period važenja od godinu dana.

Inspektori decidno navode da Članom 20. Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom, decidno je propisano da se hirurški zahvati u specijalističkim ordinacijama mogu obavljati isključivo u lokalnoj anesteziji.

Ilustracija Foto:Shutterstock

„Operativni zahvat se nije vodio u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji ‘Halimić’, nego u prostoru koji ima rešenje za izvođenje operativnih zahteva u opštoj anesteziji, a sa kojima ova ordinacija ima ugovor o poslovnoj saradnji za iznajmljivanje prostora i opreme za opštu anesteziju. Navedeni operativni zahvat nisam izvodila ja, dr Halimić, kako se opisuje, nego je operativni zahvat izvodila dr Jovanović, koja ima uredan ugovor o dopunskoj delatnosti sa Ordinacijom Halimić. Anesteziju je vodio dr Suad Rožajac, sa svojom anestetičarkom. Pri operativnom zahvatu ja sam bila u svojstvu asistenta-tehničara. Tokom operativnog zahvata nekoliko puta dr Bejtović nas je obilazio ali nije prisustvovao čitavom toku operacije“, kazala je inspektorima doktorka Jasmina Halimić.

Ona je kazala kako Privatna oftalmološka ordinacija „dr Halimić“ ima rešenje za obavljanje operativnih zahvata u lokalnoj anesteziji, a zahvate u opštoj anesteziji obavljaju na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji – korišćenje prostora, opreme i materijala, sa ustanovom koja ima odobrenu salu i opremu za izvođenje zahvata u oštoj anesteziji, a to je zdravstvena ustanova Bejtović.

U izveštaju se dalje navodi da će se na osnovu zatečenog stanja:

Zabraniće se obavljanje hirurških zahvata u opštoj anesteziji;
Zabraniće se organizovanje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uslove previđene zakonom za obavljanje zdravstvenih delatnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog ministarstva zdravstva;
Privremeno će se zabraniti obavljanje dopunskog rada dr Nini Jovanović u predmetnoj ordinaciji, do dobijanja licence nadležne lekarske komore;

Dete u bolnici, bolnica
Foto: Shutterstock

Narediće se i otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti vezanih za obezbeđenje valjanog ugovora o redovnom servisiranju medicinsko-tehničke opreme, kao i propisno vođenje medicinske dokumentacije;

U Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola, Prim. dr Suad Rožajac predočen je ugovor o korišćenju zajedničkoh prostorija ordinacije Bejtović. Inspektori navode kako je ugovorom definisano korišćenje zajedničkih prostorija, iako rešenjem nadležnog ministarstva zdravstva nije utvrđeno obavljanje grupne prakse.

Utvrđeno je i da Rožajac nema nema odvojenu prostoriju za pregled pacijenta.

„Vezano za kontrolu opreme i instrumenata specijalističke ordinacje, u predmetnom prostoru zatečen je aparat za opštu anesteziju sa monitorom – SNS COMPANY, CE0473, potom dva aspiratora, (po izjavi dr Suada Rožajca oba u funkciji) i termokauter. Za navedenu opremu nije predočen dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrda o redovnom servisiranju“, navode inspektori.

Dr. Suad Rožajac je izjavio kako je sva oprema u vlasništvu dr Bejtović Benjamina i njegove supruge dr Bejtović Jasmine, tako da verovatno oni imaju tu dokumentaciju, navodi se u izveštaju.

Ispekcija navodi i kako je zatražena je na uvid licenca za anestetičarku Nerminu Kadić, te ista nije predočena u momentu nadzora. Na osnovu utvrđenog inspekcija će zabraniti korišćenje Rožajčevih uređaja za koje nema potrebnu dokumentaicju, a zabraniće rad Nermini Kadić.

Dete, bolnica
Foto: Shutterstock

U Privatnoj stomatološkoj ordinaciji „Bejtović“ inspektori su konstatovali da za medicinsko-tehničku opremu nije predočen zaključen ugovor o servisiranju.

Inspekacija navodi kako se da tokom službene kontrole zdravstvenoj inspekciji nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar i sauger-aspiratora.

„Kako u momentu nadzora u PSO Bejtović protokol hirurških operacija u opštoj anesteziji nije predočen, kao ni u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji dr Halimić, konstatuje se da protokol hirurških operacija u opštoj anesteziji nije ni vođen“, stoji u izveštaju.

Sve navode iz inspekcijskog nalaza proveriće Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar