Foto:Zoran Lončarević

Više stotina građana Crne Gore podržalo je incijativu da se grad hotel "Sveti Stefan" vrati u državno vlasništvo.

Inicijativa, koju je na društvenim mrežama pokrenuo meštanin Pržna Blažo Kažanegra, a iza nje stala i Mesna zajednica Sveti Stefan, odmah je izazvala veliko interesovanje Budvana, pišu Vijesti.

Informacija da je već počelo da se trguje akcijama preduzeća „Sveti Stefan hoteli“, koje je prošle godine nastalo izdvajanjem iz Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, a na koje su uknjiženi popularni „Svetac“ i vila „Miločer“, navela je meštane da se organizuju i pokrenu akciju da se nekada zaštitni znak crnogorskog turizma vrati državi.

„Veoma smo zabrinuti, pomalo i tužni, zbog činjenice da je naš grad, stari grad Sveti Stefan – prvo grad pa tek onda hotel – kulturno istorijski spomenik, kojeg su stari Paštrovići sagradili u 15. veku, nedavno postao akcionarsko društvo otvorenog tipa u kojem suvlasnički udeo, pored države, imaju i privatne kompanije sa inostranim kapitalom“, rekao je Kažanegra za Vijesti.

To smatraju nedopustivim, jer kako dodaje, isto kao što je nedopustivo da Kalemegdan, Akropolj, Statua slobode u Njujorku, Koloseum, Kineski zid, Stari grad Korčula, Rovinj, Mostarski most, Ajfelova kula… postanu akcionarska društva tog tipa.

„Ova inicijativa je zamišljena kao nepolitička i nestranačka i raduje nas to što imamo podršku od ljudi iz različitih političkih grupacija, bilo vlasti ili opozicije, bilo onih koji se ne interesuju za politiku, stoga je važno da ova inicijativa kao takva i ostane“, naglasio je Kažanegra.

Dodao je da oni nemaju ništa protiv inostranih investitora, ali da se neke stvari moraju urediti onako kako su uređene u Evropi i u čitavom civilizovanom svetu.

„Tržište mora imati svoje granice i svaki prelazak tih granica stvara određenu vrstu nepravde“, smatra Kažanegra.

Kompanija ”Adriatik propertis”, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, dugoročni je zakupac grad hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer” kao i hotela “Kraljičina plaža” prema ugovorima zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera“, odnosno HTP “Miločer”.

Komentari

Svi komentari (2)