Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Scott Heppell

Britanski premijer Boris Džonson u Dauning Strejtu rekao je da bi indijska varijanta koronavirusa mogla ozbiljno poremetiti planove ublažavanja mera.

Pročitajte još:

Govoreći na konferenciji za novinare u Dauning Strejtu , Boris Džonson rekao je da bi soj koronavirusa mogao odgoditi četvrtu fazu ublažavanja mera zakazanu za 21. jun.

„Moram vam reći da bi ova nova varijanta mogla ozbiljno da poremeti napredak i mogla bi da oteža prelazak na četvrti korak u junu,“ rekao je.

Međutim, rekao je da to ovisi o brzini širenja virusa, nečemu što naučnicima treba više vremena da utvrde.

„Možda će biti potrebno doneti neke teške izbore, ako je mnogo prenosiviji od prethodnih verzija“, dodao je.

Istovremeno, vladini naučni savetnici rekli su da postoji realna mogućnost da nova varijanta bude 50 odsto prenosivija od one koja se pojavila u Kentu krajem prošle godine.

Profesor Kris Viti, glavni medicinski službenik za Englesku, rekao je da očekuju da će s vremenom ova varijanta dominirati u Velikoj Britaniji na način na koji je ovaj soj preuzeo dominaciju.

Džonson je rekao da će zbog indijske varijante ubrzati davanje druge doze vakcine za osobe starije od 50 godina i one ranjive kategorije u cijeloj zemlji, tako da te doze dolaze samo osam sedmica nakon prve doze.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar