Indija, zatvor, žena zatvor
Foto: Shutterstock

Indijka Šabnam bi uskoro mogla da bude prva žena pogubljena u toj zemlji od 1955. godine, javlja CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Šabnab je optužena da je 15. aprila 2008. godine ubila sedam članova porodice – oca, dva brata, majku, snahu, rođaka (14) i nećaka, koji je bio desetomesečna beba.

Ovaj slučaj je bio udarna vest u Indiji – ne samo što je Šabnam ubila sedam članova svoje porodice već i zato što je bila osam nedelja trudna u to vreme, prenosi Tanjug.

Šabnam i njen ljubavnik Salem su proglašeni krivim za višestruko ubistvo i osuđeni na smrt vešanjem.

Ukoliko bude izvršena egzekucija, Šabnam, koja se kao i Salem u sudskim spisima vodi po imenu, biće prva žena nad kojom je izvršena smrtna kazna od 1955. godine.

Dok čeka izvršenje kazne, advokati Šabnam pokušavaju da zaustave izvršenje i tvrde da je i ona žrtva, takođe.

Advokat Šreja Rastogi kaže da je klijentkinja, koja nikada nije priznala zločin, žrtva patrijarhalnog društva koje stavlja društveni status – kaste – na prvo mesto.

Osim ljudi koji su ubijeni te kobne noći, partneri su imali još jednu žrtvu – njihovog sina, koga je Šabnam podigla u zatvoru pre nego što ga je ostavila.

Njen sin (12) sada moli indijskog predsednika Rama Nata Kovinda da pokaže milost prema njegovoj majci.

Šabnam i Salem su bili mladi ljubavnici koji su živeli u istom selu u državi Utar Pradeš, ali njihove porodice nisu odobravale vezu.

Šabnam je imala 22 godine u vreme ubistava i bila je učiteljica, a Salem je bio nezapslen.

Iako je indijska podela na kaste često povezana sa Hindu zajednicom, postoji slična hijerarjiha među muslimanskim porodicama, na osnovu njihove proslosti ili dela arapskog sveta iz kojeg dolaze.

Roditelji često pritiskaju decu da se venčaju sa osobom iz njihove zajednice, a neuspeh u tome može da dovede do nasilja, i u ekstremnim slučajevima, do ubistava, kada su članovi porodici ubijeni jer su naneli navodnu sramotu porodici.

U Indiji 15 žena ceka na egzekuciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)