Foto:Shutterstock/Andrew Parsons / Shutterstock Editorial / Profimedia

Možda i najmisteriozniji član britanske kraljevske porodice, princeza Majkl od Kenta, godinama privlači pažnju javnosti zbog kontroverznih izjava, ali i činjenici da čuva svoju privatnost. Nakon što se udala za princa od Kenta, princeza Majkl, rođena kao Meri Kristin fon Rajbnic, izjavila je da ima više kraljevske krvi od bilo kog drugog člana koji je udajom ušao u porodicu. Tek 2014. godine otkriveno je da je njen otac, aristokrata, bio član nacističke partije sve dok nije izbačen iz nje 1944. Imala je burnu mladost, uključujući probleme oko sklapanja braka, a potom su je pratile glasine da je bila neverna svom suprugu.

Princeza je pričala kako nije znala za SS prošlost svog oca i da je ta činjenica rastužila, pošto je donela sramotu njenom ocu.

„To je za mene bio zaista veliki udarac, jer je on (otac) za mene bio heroj. Kako će me javnost sada doživljavati, ne znam. Nisam bila živa kada se sve to dogodilo, tako da se nadam da me ljudi neće zbog toga osuđivati, ali i to je breme koje ću nositi iako je to duboka sramota za mene“, kazala je ona tada.

Princeza Majkl Foto:EPA/Zoltan Balogh

Princeza Majkl rođena je 15. januara 1945, samo nekoliko meseci pre kraja Drugog svetskog rata.

Istoričarka na Univerzitetu Sent Endru Čandrika Kaul rekla je da je „teško poverovati“ da princeza, koja je dobar poznavalac evropske istorije, nije znala za nacističku prošlost svog pokojnog oca.

Kako se sovjetska vojska približavala, princeza je bila prinuđena da sa svojom porodicom pobegne u Bavarsku koju su okupirali Amerikanci 1945. godine.

Princeza Majkl Foto:Keystone Archives / Heritage Images / Profimedia

Nakon što su joj se roditelji razveli 1946. godine, preselila se u Australiju sa majkom i bratom, pohađajući katoličku školu u Sidneju, dok je njena majka otvorila kozmetički salon.

Kako prenosi Dejli mejl, kraljevski biograf En Seba je rekla da porodica tada toliko nije imala novca da je princezina majka morala da proda tijaru kako bi kupila salon u istočnom predgrađu Australije, gde su živeli narednih 15 godina.

Kasnije je živela na očevoj farmi u Mozambiku, da bi se preselila iz Beča u London zbog studija.

Kraljica Elizabeta i princeza Majkl Foto:Andrew Parsons / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Od samog početka u Londonu, kretala se u kraljevskim krugovima, jer je smatrala da je to njeno pravo“, rekla je Seba.

Nakon što je provela pet godina kao asistent londonskim dizajnerima enterijera, otvorila je salon „Szapar Designs“.

Ubrzo je ušla u bračne vode.

Prvi brak je sklopila sa bankarom Tomasom Troubridžom za kojeg se udala 1971. godine. Razveli su se dve godine kasnije.

Princeza Majkl Foto:EPA/Zoltan Balogh

Nedugo posle razvoda, udala se za kraljičinog prvog rođaka, princa Majkla.

„Mislila sam da je Majkl najsmešniji čovek kojeg sam ikada upoznala. Samo smo pričali i smejali se“, rekla je tada princeza za Dejli mejl.

Problemi oko sklapanja braka

Par se prošao kroz niz prepreka ne bi li se venčao, a princeza je put do braka opisala kao „veoma dug i veoma, veoma mučan“.

Princeza Majkl Foto:FIONA HANSON / AFP / Profimedia

Prema Zakonu iz 1701. godine, član kraljevske porodice nije mogao da se oženi, jer je Engleska crkva zabranila brak sa razvedenim osobama.

Par se venčao na građanskoj ceremoniji u Beču 1978. godine, a nakon što su dobili dozvolu pape Jovana Pavla II, održana je i ceremonija 1983. u blizini Vestminsterske katedrale. U braku su dobili dvoje dece – lorda Frederika Vindzora i lejdi Gabrijelu Kingston.

Da bi se oženio princezom, princ Majkl, koji je u to vreme bio 15. u redu za presto, odrekao se prava nasledstva u skladu sa Zakonom iz 1701. godine.

Princeza Majkl Foto:EPA/PETER STEFFEN

Ipak, kružile su glasine da je kraljičina sestra, princeza Margaret, navodno bila „besna“ što je razvedenoj ženi dozvoljeno da se uda za člana kraljevske porodice. Britanski portal je preneo da je tome verovatno doprinela činjenica što princezi Margaret nije bilo dozvoljeno da se uda za razvedenog oficira Pitera Taunsenda 1953. godine.

Priče o neverstvu

Princ i princeza Majkl takođe su prolazili i kroz burne periode i glasine o neverstvu koje su bile podstaknute količinom vremena koje provode odvojeno.

Princeza Majkl Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Provodimo mnogo vremena odvojeno. Princeza je pisac i voli da piše. Oboje imamo različita interesovanja. Svakako uživamo u gotovo svemu“, rekao je on.

Šest godina nakon sklapanja braka 1978. godine, počelo je da se spekuliše o vezi princeze i teksaškog naftnog magnata Vorda Hanta, za kojeg se pričalo da je zaprosio.

Takođe se pričalo da je imala aferu sa šestim mužem Elizabet Tejlor, senatorom Džonom Vornerom.

Kraljica Elizabeta i princeza MajklFoto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

A 1994. godine, mediji su je povezali sa bivšim glavnim igračem Kraljevskog baleta Braonijem Brindom, 18 godina mlađim nje. Potom, 2006. godine, osvanule su fotografije sa ruskim milionerom Mihailom Kravčenkom, ali oboje su odbacili optužbe i rekli da su samo prijatelji.

Ali ni princ nije sedeo skrštenih ruku – američka umetnica Lusi Veber tvrdila je da je imala osmogodišnju vezu sa njim, iako je princ odbio da komentariše navodnu aferu.

Nakon što je zvanično postala deo kraljevske porodice, Meri Kristin su zvali „nasrtljiva princeza“.

„Radila je šta je htela i kada je htela, a kao rezultat toga, ostali članovi kraljevske porodice počeli su da je nazivaju nasrtljivom princezom, jer je želela da sve uvek bude po njenom“, rekla je producentkinja Bidiša Mamata.

Par je živeo u stanu u Kensingtonskoj palati, ali su kupili i zamak „Nether Lypiatt“ u Gločesteru za 345.000 evra. Potom su potrošili 575.000 evra na renoviranje i kuću su napunili nasleđenim antikvitetima.

Za princezu se pričalo da je imala najveći garderober od svih članova kraljevske porodice.

Međutim, kraljevska porodica nije bila blagonaklona, smatrali su da preteruje u oblačenju, čak kada su u pitanju i državni praznici.

Ipak, princ i princeza obavljaju niz kraljevskih dužnosti koje sami finansiraju.

Princ i princeza Majkl imaju privatne poslove. Princ je radio kao poslovni konsultant, pružajući savete u polju građevinarstva, telekomunikacija, osiguranja, finansija i turizma.

Princeza se bavi pisanjem i dizajnom enterijera, a takođe je otvorila i lanac kafića „Happy Eater“.

Takođe se našla i na udaru kritika zbog brojnih rasističkih incidenata, uključujući i onaj iz 2004. kada je princeza navodno optužila grupu crnaca u restoranu u Njujorku da prave previše buke.

Pročitajte još...

Princeza Majkl kritikovana je 2017. jer je nosila broš „Blackamoor“ na kraljičinom božićnom ručku u Bakingemskoj palati, gde je među gostima bila verenica princa Harija, Megan Markl. Iako izuzetno popularan u 18. veku, taj nakit se sada smatra rasno osetljivim.

Prikazujući uglavnom muškarce, ali ponekad i žene, sa crnom kožom, figura je obično prikazana sa turbanom, i raskošnim draguljima.

BONUS VIDEO Čarls Treći i zvanično postao britanski kralj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar