Foto: TASS / ddp USA / Profimedia; ccEPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV; Shutterstock/HVRIS; Shutterstock

Novi procurili dokumenti i mejlovi do kojih je došao OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) otkrivaju da rođak kraljice Elizabete - princ Majkl od Kenta, skoro dve decenije blisko sarađivao sa dvojicom ruskih biznismena - Sergejem Markovim i Maksimom Viktorovim, koji je bio ključan u pomaganje Borisu Rotenbergu. Rotenberg je jedan od najboljih prijatelja iz detinjstva ruskog predsednika Vladimira Putina, a nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije zbog svojih veza sa Kremljom. Ovo su ključni detalji do kojih je OCCRP došao.

Princ Majkl, Markov i Viktorov, koji su svojevremeno savetovali rusko Ministarstvo odbrane, stekli su manjinske udele u britanskoj tehnološkoj kompaniji „RemitRadar“, koju i dalje poseduju uprkos neuspehu kompanije. Princ i njegov privatni sekretar tiho su lobirali kod visokog britanskog diplomate u Moskvi i trojice stranih monarha da pomognu poslovanje „RemitRadara“.

Foto: Wikipedia/kremlin.ru, Wikipedia/A.Savin, VYACHESLAV VIKTOROV / HOST PHOTO AGENCY / RIA NOVOSTI / SPUTNIK

Princ Majkl od Kenta dugo je uživao ulogu slavne ličnosti u Rusiji. Zbog sličnosti sa svojim daljim rođakom Nikolajem II, princ je izgradio kult među nostalgičnim monarhistima, koji su ga obasipali poklonima.

Tokom godina, rođak kraljice Elizabete II stavio je svoje ime na gotovo sve, od ruskih obrazovnih dobrotvornih organizacija do nekretnina. Njegov kraljevski status navodno mu je omogućio pristup užem krugu ruskog predsednika Vladimira Putina. Princ je odbacivao navode da ima bilo kakve posebne odnose sa Putinom, ali prema ovim dokumentima, ispostavlja se da su dva njegova poslovna partnera intenzivno radila za oligarhe koji spadaju u najbliži Putinov krug prijatelja.

Arkadij Rotenberg Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Princ i Sergej Markov, bivši sovjetski diplomata i poslanik koji je bio direktor prinčeve dobrotvorne fondacije i nekoliko kompanija, prvi put su započeli poslovanje 2005. godine. Kasnije se princ udružio sa drugim ruskim biznismenom, Maksimom Viktorovim, koji je 2012. bio savetnik ministra odbrane.

Sva trojica su preuzela udeo u firmi „RemitRadar“, koja uprkos kraljevskom pečatu nije uspela da zaživi.

Boris Rotenberg Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

OCCRP je otkrio da su Viktorov i Markov pomogli milijarderu Borisu Rotenbergu, Putinovom prijatelju iz detinjstva, da zaobiđe probleme izazvane sankcijama. Ovi dokumenti, odnosno e-poruke, koje su nazvane Dosije Rotenberg, otkrivaju da su dvojica muškaraca pomogla Rotenbergu da izbegne sankcije u isto vreme kada je princ Majkl menjao svoje kraljevske akreditive kako bi pokrenuo posao za njihove zajedničke interese.

Prinčevo poslovanje sa Markovim i Viktorovim, oštro je osudila poslanica Velike Britanije Margaret Hodž, jer je princ sarađivao sa građanima zemlje koju svi osuđuju zbog invazije na Ukrajinu.

„Ideja da princ Majkl posluje na način koji je suprotan britanskoj spoljnoj politici je za svaku osudu. Njegova dužnost je da bude pravičan primer građanima“, rekla je ona.

Markov je za OCCRP rekao da nije nikada sarađivao sa Rotenbergom, a Viktorov je rekao da ni on ni, bilo koja od njegovih kompanija nikada nisu prekršili bilo koji zakon, „posebno zakon o sankcijama“.

Nakon invazije, EU i Velika Britanija pridružile su se sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv Rotenberga, a princ Majkl se javno distancirao od Kremlja, ali ostao je akcionar „RemitRadar“-a, pored Markova i Viktorova.

Prinčeva fondacija

U junu 2004. godine, osnovana je neprofitna fondacija Princa Majkla za podršku kulturnim i obrazovnim programima u Rusiji, uz podršku dve kompanije u vlasništvu milijardera Vladimira Evtušenkova i Dmitrija Pumpjanskog, koji su prošle godine bili sankcionisani. Markov je postavljen za direktora te fondacije, a takođe je radio za Rotenberga, koji je zaradio milijarde od državnih ugovora kroz svoje veze sa predsednikom.

Princ od Kenta
Princ od Kenta. Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Cilj kompanije „RemitRadar“ bio je da obezbedi transfer novca. Princ Majkl ubrzo je počeo da radi koristeći svoje kontakte da promoviše poslovanje te kompanije.

Krajem 2017. godine, fondacija princa Majkla je bila domaćin događaja za „RemitRadar“ u Moskvi na kojem su on i Markov bili govornici. Prema internom memorandumu, Fondacija je čak bila ovlašćena da potpisuje ugovore sa partnerima u ime „RemitRadar“-a.

Dokumenti pokazuju da je prinčev štab povukao konce u Velikoj Britaniji kako bi omogućio Viktorovu da se pridruži princu i Markovu kao akcionar „RemitRadar“-a. Krajem 2018. godine, privatni sekretar princa Majkla kontaktirao je visokog britanskog diplomatu u Moskvi, tražeći da se zahtev Viktorova za vizom ubrza kako bi mogao da prisustvuje sastanku odbora na kojem će finalizirati svoje ulaganje u kompaniju.

Foto: YILMAZ SAVAS KANDAG / Alamy / Alamy / Profimedia

„Potpuno je i krajnje neprikladno da bilo koji član kraljevske porodice zloupotrebljava svoj položaj da bi pokušao da dobije pristup ili ubrza vizu. Koristi svoju moć da pruži uslugu prijatelju. To vređa sam integritet i reputaciju Britanije“, rekla je poslanica Hodž.

Na tom sastanku, održanom u luksuznom londonskom okrugu Mejfer, Viktorov je kupio „RemitRadar“, uzevši udeo od pet odsto za 111.000 evra putem Fondacije „Investment Programs“.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Pre pet godina, procenjeno je da „RemitRadar“ vredi 200 miliona dolara, predviđajući da će porasti na 318 miliona dolara do 2023. godine. Ipak, kompanija nikada nije mogla da se oporavi nakon što se jedan od njegovih suosnivača povukao, a zatim je usledila i pandemija koronavirusa.

Misteriozni poslovni partner

Nakon što je Putin naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, princ Majkl je rekao da će vratiti predsednički orden prijateljstva koji je dobio 2009. i podneo je ostavku na mesto pokrovitelja Rusko-britanske privredne komore, ali britanski kraljević nije u potpunosti prekinuo veze sa svojim ruskim poslovnim partnerima.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

I uprkos očiglednom poslovnom neuspehu, „RemitRadar“ je uspeo da privuče još jednog ruskog poslovnog partnera. U 2021. godiini, ruski zatvoreni investicioni fond pod nazivom „Consul“ kupio je oko četiri procenta te kompanije.

„Consul“-om upravlja ruska firma „Evocorp“, ali prava je misterija ko je njen krajnji korisnik. U Rusiji organizacije poput „Consul“-a, nisu u obavezi da se upišu u državni registar pravnih lica ili javno da objave ko je vlasnik.

Pročitajte još...

Procurili zapisnici sa sastanka u Ruskoj centralnoj banci u junu 2017. godine, navode 13 organizacija kojima upravlja „Evocorp“. Svi su bili u vlasništvu ili povezani sa braćom Rotenberg.

Markov je rekao da „niti Boris Rotenberg niti ostali članovi porodice Rotenberg nemaju nikakav udeo u ‘RemitRadar’-u direktno ili indirektno“.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi