Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Crnogorska vlada usvojila je Predlog temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali postoji mogućnost povaljanja glasanja, kako bi se obezbedila kvalifikovana većina. Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) je najavila inicijativu o skraćenju mandata Skupštini, Demokratska partija socijalista (DPS) je poručila da će rušiti Vladu ako se ispostavi da je dokument usvojen. Istovremeno, premijer ove zemlje Dritan Abazović pominje i “druge opcije” mimo vanrednih izbora, a iz Demokratskog fronta (DF) nezvanično kažu da sa njima može razgovarati ako DPS i SDP ne budu u vlasti.

Većina koja je 30. avgusta 2020. godine srušila trodecenijski režim DPS-a, i nakon toga preuzela upravljanje državom, potencijalno bi mogla ponovo da se okupi u vlasti, pišu Vijesti.

Pročitajte još:

To je epilog jučerašnje sednice Vlade kojoj je, nakon što je usvojila temeljni ugovor sa SPC , najavljeno uskraćivanje poverenja većine poslanika koji je podržavaju u parlamentu.

To je na sednici predočio potpredsednik Vlade i lider SDP-a Raško Konjević, rekavši da 35 do 37 poslanika, od ukupno 46 koji su izglasali Vladu, nije saglasno s tekstom ugovora, i da će Skupštini biti podnet predlog za skraćenje njenog mandata, kako bi se išlo na izbore.

Međutim, mogućnost drugačijeg raspleta nagovestio je premijer Dritan Abazović, saopštivši da postoje i “druge opcije”, i da će se možda pronaći “neko prelazno rešenje”.

Za rešenje koje nisu izboru, Abazoviću je potrebna podrška opozicionog DF-a i Demokrata, s kojima je njegov Građanski pokret (GP) URA do pre samo pet meseci bio u koaliciji, koja je formirala prvu post DPS Vladu.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Iz ta dva politička subjekta “Vijestima” ni juče nisu zvanično mogli da kažu da li su spremni da premijeru priteknu u pomoć.

Listu su iz vrha DF-a nezvanično kazali da se otvara više mogućnosti, ali da oni nemaju nameru da podrže Vlada u njenom trenutnom sastavu.

”Ako Abazović ima drugu nameru, kojom bi se DPS i SDP isključili iz vlasti – to je druga priča. Međutim, problem u svemu ovome su Demokrate, čiji se potezi ne znaju”, rekao je izvor lista.

Jedan od čelnika tog političkog saveza Andrija Mandić, čestitao je na Tviteru izglasavanje temeljnog ugovora, poručujući da od Abazovića i potpredsednika Vlade Vladimira Jokovića očekuje da “ne posustanu i ubrzo ispune i druga data obećanja” u vezi s “Otvorenim Balkanom” i popisom stanovništva.

Vladimir Joković Foto: gov.me

S druge strane, iz Demokrata su “Vijestima” nezvanično rekli da su zauzeli stav da ništa ne saopštavaju dok ne pristigne najavljena inicijativa o skraćenju mandata Skupštini.

Ta partija je nedavno protestovala širom države zbog formiranja vlade, zahtevajući vanredne izbore.

Za sada se još uvek ne zna šta će Abazović uraditi. Njegov kabinet formiran je pre nešto više od dva mjeseca, i čine ga, osim GP URA i SDP-a, Socijalističke narodna partija (SNP), CIVIS i stranke manjinskih naroda. Parlamentarnu podršku Vladi, bez učešća u njoj, daje DPS Mila Đukanovića.

Prema Ustavu, inicijativu za skraćenje mandata Skupštini mogu podneti predsednik države, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Ako takav predlog bude došao na dnevni red parlamenta, za njegovo izglasavanje DPS-u i SDP-u bi, osim manjinskih stranaka i opozicionih Socijaldemokrata (SD), bila potrebna i podrška makar još jednog poslanika opozicije.

Međutim, DPS-a još nije zvanično okrenuo leđa Abazoviću. Iz te stranke sinoć su saopštili da će to učiniti ako premijer bude potvrdio da je usvojen temeljni ugovor.

Milo Đukanović i Dritan Abazović, prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
Milo Đukanović i Dritan Abazović Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Tu dilemu izazvalo je to što se o njemu glasalo prostom a ne kvalifikovanom većinom, koja nije predviđena Ustavom, zakonima i Poslovnikom Vlade, a koja je koalicionim sporazumom skupštinske većine bila dogovorena za odlučivanje o tom pitanju. I zbog toga ostaje otvoreno pitanje ima li Abazović keca u rukavu?

BONUS VIDEO: Temeljni ugovor ljulja temelje Vlade Crne Gore? – gost Zlatko Vujović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)