Sukhoi Su-57 Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski državni mediji potvrdili su da ruske snage u invaziji na Ukrajinu koriste borbeni avion nove generacije Su-57. Vojska Vladimira Putina poseduje ukupno pet ovakvih letelica, od kojih se četiri trenutno nalaze na teritoriji Ukrajine, tvrde RIA Novosti.

Kako prenosi ovaj ruski mediji dobro obavešteni izvor potvrdio im je da se ova četiri aviona koriste ta uništavanje ukrajinskih protivvazdušnih sistema odbrane.

Pročitajte još:

„Avioni su povezani na informacijsku mrežu putem automatskih sistema veze, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu“, rekao je izbor za ovu novinarsku agenciju.

Povezivanje ovih borbenih aviona u jedinstvenu informacijsku mrežu povećalo njihovu efikasnost, a misije koje izvode takođe potvrđuju da im su teško uočljivi na radaru.

Zašto su ove letelice važne?

Pre svega, Su-57 je najmoderniji ruski borbeni avion, a ujedno i jedini koji se može se klasifikovati kao borbeni avion pete generacije, što znači da koristi tehnologiju koja mu omogućava da se ne vidi na radarsku. Takođe, Su-57 opremljen dva motora AL-41F1 koji imaju trodimenzionalni vektorski potisak – silu koja omogućava raketi da napusti atmosferu, što znatno poboljšava njihove manevarske sposobnosti, a omogućuje im i superkrstarenje.

U planu je da se ti motori zamene s još naprednijim motorima, ali u ovom trenutku nema naznaka da će se to dogoditi u skorijoj budućnosti.

Sukhoi Su-57 Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ono po čemu je ova avion moćniji od ostalih letelica ruske avijacije je to što može da dostigne brzinu od 2.135 kilometara na čas. Takođe, ima i N036 radar koji koristi AESA tehnologiju, a avion može biti naoružan projektilima vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, kao i protivbrodskim projektilima.

Već su korišćeni tokom invazije

Vest da se ove letelice ponovo koriste na rusko-ukrajinskom frontu, nije iznenadila poznavaoce prilika, jer je Su-57 korišćen u operacijama sredinom maja, dok neki tvrde da je prvi put bio upotrebljen još u martu.

Ipak, ove letelice nisu stalno prisutne na frontu, jer ih ima nedovoljno – svega pet komada. Nakon 10 proizvedenih prototipova, Rusija je do danas, prema dostupnim podacima, proizvela tek šest serijskih modela, od kojih se jedan srušio krajem 2019. godine. To znači da ruska avijacija trenutno raspolaže sa pet Su-57-ica iz serijske čiji su brojevi „01“, „02“, „52“, „53“ i „54“.

Taj broj bi trebalo da postane značajno veći s obzirom na to da je plan da se u narednih šest godina proizvede još 76 modela.

Što se tiče eventualnog izvoza tih aviona, zasad nema prevelikog interesa među drugim državama, iako su Rusi tokom proteklih godina najavljivali moguću prodaju Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Alžiru.

Sva deševanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare