Foto: Profimedia, EPA/EFE

Rat u Ukrajini će biti gotov ukoliko EU ne pronađe način za nekoliko nedelja da ubrza snabdevanje Ukrajine municijom, upozorio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove, poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije.

On je rekao da će specijalni sastanak ministara odbrane EU zakazan za 8-9. mart pružiti priliku zemljama da ponude municiju iz svojih postojećih zaliha, dodajući da je potrebno do 10 meseci da evropske vojske proizvedu još municije.

„Mi smo u hitnom ratnom režimu. Ovaj nedostatak municije se mora brzo rešiti, to je pitanje nedelja“, rekao je Borelj.

Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE

On će takođe na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak izneti planove da se postojeći evropski mirovni objekat od 3,6 milijardi evra iskoristi za EU ​​za zajedničku nabavku municije po modelu nabavke vakcina tokom kovid krize, ideju koju je prvi predložila estonska premijerka Kaja Kalas.

Borelj je rekao da će estonska ideja funkcionisati u srednjem roku, ali veruje da je hitnost nestašice tolika da zahteva od zemalja EU da koriste postojeće zalihe.

„Mora se uraditi mnogo više i mnogo brže. Ima još mnogo toga da se uradi. Moramo povećati i ubrzati našu vojnu podršku. Trenutno je potrebno skoro 10 meseci da evropska vojska kupi metke kalibra 155 mm, skoro godinu dana i skoro tri godine da kupi projektil vazduh-vazduh. To nije u skladu sa ratnom situacijom u kojoj živimo“.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Kalas je, govoreći na istom događaju, rekla da je Rusija bila u ratnom režimu, proizvodeći municiju u tri smene, dodajući da treba da postoji slična ratna osnova u Evropi. Tvrdila je da su joj rukovodioci odbrambene industrije rekli da nemaju naređenja iz EU.

Borelj je rekao da su neke evropske zemlje, poput Poljske, udvostručile svoje budžete za odbranu, dok je Francuska povećala svoju potrošnju za odbranu za 40 odsto, sa 39 milijardi evra na 59 milijardi evra.

#related-news_1

On je istakao da je odbrana ostala u nacionalnoj državnoj nadležnosti u EU, ali je rekao da ako EU poveća potrošnju za odbranu sa „svakim u svom uglu, mi ćemo povećati količinu, a ne popunjavati svoje rupe“.

Pod pritiskom ukrajinskih poslanika da odrede datum za članstvo svoje zemlje u EU, Borelj je rekao da se to neće desiti uskoro. Ali, poljski poslanik u Evropskom parlamentu Radoslav Sikorski predložio je da se vrati na prethodni model pristupanja EU po kojem se Ukrajini brzo daje političko članstvo u EU, a zatim mora da ispuni neophodne kriterijume u procesu korak po korak, što je proces pristupanja poslednji put korišćen kada Španija se pridružila tadašnjoj Evropskoj zajednici 1986. godine.

BONUS VIDEO Borelj: Imamo dogovor Beograda i Prištine da bi se izbegla dalja eskalacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar