Milo Đukanović
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović možda bi uskoro mogao da ode u Hag kao svedok odbrane predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija protiv koga je podignuta optužnica za ratne zločine na KiM pred Specijalnim tužilaštvom i sudom za ratne zločine, navodi Međunarodnog institut za balkanske i istočne studije - Ifimes, pozivajući se na međunarodne izvore i analitičare.

„Milo Đukanović ima dvostruku hipoteku, kriminalnu i zločinačku, i svaka akcija koja za cilj ima povezivanje u regionu, kao što je „mini Šengen“, koja je najvažnija regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, nađe se na udaru takvog režima“, navodi Ifimes u tekstu pod naslovom „Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 2020: Kraj ere Mila Đukanovića“.

Dalje se navodi da bi Milo Đukanović morao da odgovara za počinjene ratne zločine pred sudom u Hagu, kao i da ratni zločini nikad ne zastarevaju.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Analitičari smatraju da bi Milo Đukanović uskoro mogao da se nađe u Hagu kao svedok odbrane aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija, protiv kog je podignuta optužnica za ratne zločine na Kosovu pred Specijalnim tužilaštvom i sudom za ratne zločine na Kosovu (KSC-SPO)“, navodi ovaj institut i dodaje:

„Naime, međunarodni izvoru poseduju informaciju da će Đukanović biti Tačijev svedok i podsećaju da je Đukanović trebalo da bude svedok odbrane jednog od najviših zvaničnika iz Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu, ali je zapretio porodici optuženog, da bi on kasnije odustao od zahteva za Đukanovićevim svedočenjem. Opravdano je pitanje da li će isto uraditi i u slučaju Tači.“

Informacije da Đukanović već razgovara o prodaji svoje imovine i vlasničkih udela sa strancima pokazuju da pokušava da sačuva nezakonito stečenu imovinu. Pri tom treba imati u vidu, da ugovor o prodaji i/ili prenosu tako stečene imovine i vlasničkih udela može da se proglasi ništavnim kada dođe do promene vlasti i demokratizacije Crne Gore, navodi se u analizi Ifimes-a.

Povezane vesti:

Dodaje se da ne bi trebalo isključiti ni mogućnost političkog azila za Mila Đukanovića kako bi izbegao sudsko procesuiranje, a već su u opciji dve zemlje.

„Analitičari smatraju, da je važno da se osigura mirna tranzicija vlasti u Crnoj Gori, bez ugrožavanja mira i stabilnosti, jer je to važno ne samo za Crnu Goru nego i za region. Pad najstarijeg evropskog 31-godišnjeg režima daje nadu da definitivno može doći do prosperiteta regiona Zapadnog Balkana. Zbog toga je važno da se političke stranke i koalicije, koje sebe smatraju demokratskim i nerežimskim, pre izbora obavežu da neće ulaziti u ni u kakvu koaliciju i aranžman sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)“, navodi se u tekstu instituta i zaključuje:

„Kraj ere Mila Đukanovića je neminovan i doneće slobodu i prosperitet građanima Crne Gore, regiona, ali i međunarodnoj zajednici, jer je opseg međunarodnog kriminala Đukanovićevog režima visokotarifnim robama znatno oštećivao budžete brojnih država.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar