Mihail Hodorkovski Mikhail Khodorkovsky
Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novi zakon koji Rusiji dozvoljava da zapleni energetsku imovinu u stranom vlasništvu trebalo bi da bude poslednje upozorenje zapadnim firmama da smanje svoje gubitke i zauvek napuste tržište, upozorio je jedan od najistaknutijih prognanih biznismena u zemlji.

„Nigde nema garancija za sigurnost investicija, ali režim Vladimira Putina je demonstrativno izgradio nelegitimnu i državu bezakonja“, rekao je za Politiko bivši magnat za naftu i gas Mihail Hodorkovski.

„Povlačenje imovine trebalo je da počne jako davno, još pre rata. A 24. februara 2022. odluka je svakako trebalo da bude doneta“, rekao je on.

Prošlog utorka, Putin je potpisao dekret koji dozvoljava vladi da preuzme kontrolu nad imovinom u vlasništvu stranih firmi i pojedinaca iz „neprijateljskih nacija“ — dugačke liste očigledno neprijateljskih vlada koja uključuje SAD, Veliku Britaniju, celu EU i sve zemlje članice G7.

Preduzeća u vlasništvu nemačkog Unipera i finske energetske kompanije Fortum bili su prvi na meti. Dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio da Moskva preuzima samo „privremenu” kontrolu nad njihovim svakodnevnim upravljanjem, on je tvrdio da bi to pomoglo u stvaranju fonda imovine koju bi Moskva mogla eksproprisati kao odmazdu za rusku imovinu koju su zaplenile evropske vlade, prenosi Politiko.

Nemačka naftna i gasna kompanija Vintershall je u međuvremenu upozorila da, iako namerava da se odrekne svojih udela u sibirskoj proizvodnji nafte i gasa, pravila koja zahtevaju odobrenje Kremlja znače da će izvlačenje njenih sredstava biti „teško“.

„U Rusiji se ovih dana može dogoditi sve što se tiče direktnog mešanja u naša prava na našu imovinu“, objasnio je izvršni direktor Mario Mehren na konferenciji za novinare ove nedelje.

Brojne zapadne energetske kompanije već su najavile svoj potpuni odlazak iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu, uključujući norveški Ekuinor i američki naftni i gasni gigant Ekkon Mobil. Drugi, uključujući Šel, BP, TotalEnergies i Vintershall, najavili su svoju nameru da se potpuno ili delimično otpuste, ali uslovi njihovog izlaska se još uvek razrađuju.

Dok je Hodorkovski, koji je pobegao iz zemlje pre deceniju, priznao da bi evropskim firmama sada moglo biti „psihološki teško“ da prihvate gubitke na svojim investicijama u velike projekte fosilnih goriva, on veruje da će kako vreme bude odmicalo „strana sredstva u Rusiji i dalje da poskupe i rizik od njihove konfiskacije će se povećati“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sada su rizici postali toliko visoki da više nisu pokriveni profitom od bilo koje legitimne aktivnosti“, rekao je on.

Kao osnivač sibirskog naftnog i gasnog konglomerata Jukos, za Hodorkovskog se nekada verovalo da je najbogatiji čovek u Rusiji, nakon što je nakon raspada Sovjetskog Saveza otkupio bivšu državnu energetsku imovinu za delić njihove vrednosti. Međutim, pošto se pojavio kao ključni Putinov politički protivnik, kompanija Hodorkovskog je pogođena nizom optužbi za prevaru, njena imovina je eksproprisana i on je bio u zatvoru skoro osam godina.

„To što Kremlj nije kažnjen zbog toga, omogućilo je Putinu da zaključi da je to prihvatljiva praksa“, dodao je Hodorkovski, „i da je Zapad slab i spreman da prihvati svako bezakonje ako je on, Putin, dovoljno jak“.

Sada on traži da se ruska državna imovina zapleni kao kompenzacija za štetu nanetu Ukrajini i da se vrati stranim investitorima.

„Ovo će biti pošteno, ali vlasnicima privatne imovine treba dati pravo da brane svoju nevinost na sudu“, rekao je bivši oligarh u egzilu.

BONUS VIDEO: Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar