Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Pravila koja regulišu aerodromske dozvole trebalo bi odmah obustaviti u svetlu poremećaja letenja prouzrokovanih koronavirusom kako bi se sprečilo kažnjavanje aviokompanija, saopštilo je Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA).

Dozvole za pravila poletanja i sletanja znače da aviokompanije moraju da ostvare najmanje 80 odsto svojih dozvola u bilo kojoj sezoni ili rizikuju da izgube dodelu dozvola u sledećem krugu, preneo je Rojters.

Međutim, desetine avio-kompanija otkazale su letove do Kine i smanjile usluge u drugim zemljama, poput Singapura i Italije, kao rezultat epidemije, a IATA je saopštila da bi nacionalni regulatori trebalo da „relaksiraju“ zahteve za dozvole, s obzirom na ove izuzetne okolnosti.

„Pozivamo regulatore širom sveta da pomognu plan industrije za današnju vanrednu situaciju i budući oporavak mreže, privremeno zaustavljajući pravila o upotrebi dozvola“, rekao je izvršni i generalni direktor IATA Alekandr de Žuniak.

Aviokompanije će globalno ove godine izgubiti 1,5 milijardi dolara zbog epidemije, rekao je ranije u poneđeljak zvaničnik IATA.