Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Već danima se uoči izbora u Crnoj Gori govori o načinima finansiranja vladajuće Demokratske partije socijalista, a posle saznanja da su DPS-u novac donirali ne samo biznismeni, već i članovi opštinskih odbora iz redova vladajuće stranke i to u iznosu od nekoliko mesečnih plata, crnogorski mediji prenose saznanja o još novih i starih donatora partiji čiji je predsednik Milo Đukanović, ujedno i predsednik Crne Gore.

Istraživački centar NVO MANS došao je do novih podataka koji produbljuju sumnju da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) opet koristi uspostavljenu šemu za ubacivanje gotovine u svoje zvanične finansije i to kroz navodne donacije fizičkih lica.

Vatrogasci pomažu Mila

Zaposleni u Službi zaštite i spasavanja Opštine Danilovgrad su organizovano i na isti dan uplatili 16.000 eura za potrebe ovogodišnje izborne kampanje DPS-a. Najmanja donacija iznosila je 500, dok su pojedini vatrogasci izdvajali i do 1.500 evra kako bi pomogli vladajuću partiju, pokazuju podaci koje je analizirao MANS.

Milo Đukanović, Duško Marković Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Pročitaj i:

Goran Radulović, komandir vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je „kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 eura DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine.“ U imovinskom kartonu Radulovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 evra, dok je u januaru ove godine primio 1.530 evra.

Prema podacima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, vatrogasci imaju prosečnu mesečnu zaradu od 550 evra, što nije predstavljalo prepreku da danilovgradski doniraju i iznose od 1.000 do 1.500 evra.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Stare šeme za ubacivanje novca

Dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a neretko i u iznosima koji su premašivali njihove mesečne zarade.

Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Iako Šavnik važi za jednu od najsiromašnijih crnogorskih opština, funkcioneri DPS-a su privrženost svojoj partiji pokazivali i time što su donirali cele mesečne zarade kako bi pomogli izbornu kampanju. Jugoslav Jakić, predsednik Skupštine Opštine Šavnik, uplatio je partiji hiljadu, iako je njegova plata prošle godine iznosila između 800 i 950 evra.

Prošlu kampanju finansirali socijalni slučajevi i radnici „Čistoće“

Istraživački centar MANS-a ovim je otkrio još jedan primer organizovane šeme za ubacivanje gotovine u tokove aktuelne izborne kampanje, dok državni organi i to prevashodno tužilaštvo i dalje ostaju nemi na očigledan primer pranja novca pod okriljem izbora. Nakon što je otkriveno da su kampanju za prošle parlamentarne izbore navodno finansirali Romi s Vrela Ribničkih, socijalni slučajevi iz Berana, radnici podgoričke “Čistoće” i “Vodovoda”, podgorički vatrogasci i više članova opštinskih i glavnog odbora partije, koji su uplaćivali novac najčešće na isti dan i u istoj banci, evidentno je da se ta praksa nastavlja i u okviru ovih izbora, bez ikakve reakcije nadležnih organa.

Ovakva praksa već sada ozbiljno diskredituje nadolazeće izbore, jer se jednoj partiji svjesno i proračunato ostavlja prostor da finansira svoju kampanju iz fondova nepoznatog porekla, uz sada već prepoznate druge nelegitimne metode kojima DPS ostvaruje prednost u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar