Foto: EPA/GALI TIBBON

Kada je početkom ovog meseca saopšteno da je izraelski ministar zdravlja pozitivan na koronavirus, svi visokopozicionirani zvaničnici u Izraelu su se izolovali; među njima se, ipak, istakao direktor Mosada, famozne izraelske obaveštajne agencije.

Službenici Mosada koji se uglavnom povezuju sa tajnim operacijama u ime nacionalne bezbednosti obično se ne petljaju u javno zdravlje. Zato su Izraelci odmah bili zaintrigirani – šta je Josi Koen, šef Mosada, uopšte tražio u istoj prostoriji sa ministrom zdravlja Jakovom Licmanom?

Ispostavilo se, piše Njujork tajms, da je moćna izraelska agencija ipak vrlo involvirana u borbu protiv koronavirusa u Izraelu, i da upravo Mosad ima glavnu ulogu u pribavljanju medicinske opreme i proizvodnji tehnologije u inostranstvu, prema navodima medicinskih i bezbednosnih službenika u Izraelu.

Pošto je Mosad utvrdio da Iran – koji se i sam bori sa pandemijom – više ne predstavlja direktnu pretnju izraelskoj nacionalnoj bezbednosti, agencija može da priušti sebi da se petlja u pitanja javnog zdravlja.

Iako su prvobitna predviđanja bila prilično pesimistična, Izrael nije među najteže pogođenim zemljama u svetu sa svojih blizu 11.000 potvrđenih slučajeva i 103 žrtava koronavirusa. Izraelski stručnjaci, štaviše, sada navode da je pik epidemije prošao.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ipak, početkom februara, uprava najveće bolnice u Izraelu tražila je dodatne respiratore i drugu medicinsku opremu. tada se profesor Jišak Krajs, generalni direktor Medicinskog centra Šeba, sastao sa šefom Mosada na privatnom događaju koji je organizovao njihov zajednički prijatelj.

Koen je, piše Njujork tajms, već počeo da razmišlja o načinima na koje bi Mosad mogao da pomogne zdravstvenom sistemu Izraela. Profesor Krajs naveo je da je Koenu dostavio spisak sa najneophodnijom opremom sastavljen na osnovu podataka Ministarstva zdravlja, a Mosad je aktivirao svoju međunarodnu mrežu da pronađe potrebnu opremu.

Početkom marta su oformljeni komandni i kontrolni centar za distribuciju medicinske opreme na čijem se čelu nalazio upravo Koen. U Šebi, gde se nalazilo sedište centra, sa Koeanom su radili i drugi predstavnici Mosada, Ministarstva odbrane i tajne jedinice vojne obaveštajne slzžbe.

Krajs koji je i sam bivše vojno lice, istakao je da je Mosad odigrao ključnu ulogu u dobavljanju medicinske opreme za bolnicu. Odbio je, međutim, da otkrije na koji je način Mosad tačno učestvovao nabavkama i odakle je oprema tačno stigla.

Niko od sagovornika Njujork tajmsa, međutim, nije potvrdio navode stranih medija da je deo opreme nabavljen iz arapskih zemalja u regione sa kojima Izrael nema zvanične diplomatske odnose. Ipak, jedan stariji zvaničnik Mosada je u intervjuu za emisiju „Uvda“ na izraelskoj televiziji potvrdio da je Mosad, u nekim slučajevima, preuzimao opremu namenjenu drugim zemljama.

Intervencija Mosada je u određenoj meri neka vrsta poraza Ministarstva zdravlja; činjenica da je zdravstveni sistem bio prinuđen da se za pomoć obrati Mosadu govori da nije bio spreman za vrstu opasnosti kakvu predstavlja koromnavirus.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

 

Pročitaj i:

Prva tura opreme koju je Mosad obezbedio stigla je u Izrael 19. marta: 100.000 testova, prema navodima zvaničnika. U narednim turama stizali su dodatni testovi, milion i po hirurških maski, desetine hiljada N-95 maski, zaštitna odela za ekipe hitne pomoći, viziri i lekovi.

Mosad je nabavio i tehnologiju koja je omogućila velikom broju izraelskih laboratorija da sprovode testove na Covid-19, a operativci Mosada pobrinuli su se i da Izrael sam pokrene proizvodnju respiratora. Jedan zvaničnik je naveo da je Mosad obezbedio tehnološku ekspertizu neophodnu za pogone u kojima će se na mesečnom nivou proizvoditi 25 miliona zaštitnih maski.

Definitivno je bilo lakše nabaviti opremu iz zemalja u kojima obaveštajne agencije imaju više uticaja, a nabavke su se uglavnom temeljile na međusobnom poverenju koje je Mosad izgradio sa stranim agencijama. U nekim slučajevima, Koen je lično zvao svoje kolege ili čak stupao u direktnu vezu sa šefovima država iz kojih se nabavlja oprema.

Niko, istini za volju, ne priznaje da je Mosad igrao prljavo kada se bitka za opremu zaoštrila, ali postoje navodi o tome da je oprema nabavljana preko kanala kojima se inače trguje oružjem. Bilo je i neuspeha – u Nemačkoj im je pošiljka zaplenjena, a deo dezinfekcionih sredstava ostao je u Indiji – ali je izvesno da će Mosad u kolektivnoj svesti Izraelaca dobiti mnogo poena – reagovali su i spasli zemlju u trenutku kada ona vodi najtežu bitku, onu protiv nevidljivog neprijatelja.