Foto: EPA-EFE/ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL, EPA-EFE/Andre Borges, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT, EPA-EFE/SERGEY KOZLOV, YASUYOSHI CHIBA / AFP / Profimedia

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TASS.

„Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema“, izjavio je Lula u ponedeljak na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Predsednik Brazila je rekao da je potrebno „da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih“ u proces pregovora.

PROČITAJTE JOŠ:

Lula da Silva je predložio da se mirovni razgovori o Ukrajini održe u širokom međunarodnom formatu koji bi podsećao na grupu G20.

Brazilski predsednik je kazao da je o ovom predlogu već razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom,

Naveo je da će ovaj predlog pomenuti i prilikom susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u februaru i predsednikom Kine Si Đinpingom u martu.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Komentari

Svi komentari (0)