Gaza humanitarna pomoć Foto:Karim SAHIB / AFP / Profimedia

Humanitarne agencije izgubile su kontakt sa svojim radnicima u Pojasu Gaze, pošto je u toj palestinskoj enklavi ponovo došlo do prekida komunikacija i interneta, zbog sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da je izgubila kontakt sa „ogromnom većinom“ svojih timova u Pojasu Gaze, a Palestinski Crveni polumesec takođe je saopštio da ne može da uspostavi kontakt sa humanitarnim radnicima na tom području.

Sve komunikacije i internet u Pojasu Gaze su u prekidu, saopštio je juče palestinski telekomunikacioni operater „Paltel“, navodeći da je glavnu mrežu, koja je bila obnovljena, ponovo odsekla izraelska strana.

PROČITAJTE JOŠ:

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze bile su u prekidu i 1. novembra, ali i nekoliko puta ranije od 7. oktobra, kada je počeo sukob Izraela i Hamasa.

UN: 88 zaposlenih u UNRWA poginulo u Gazi

Desetine humanitarnih radnika ubijeno je od 7. oktobra, kada je počeo rat Izraela sa Hamasom u Pojasu Gaze, uključujući 88 zaposlenih u Agenciji Ujedinjenih nacija za palestineke izbeglice (UNRWA), što je najveći broj poginulih radnika UN ikada zabeležen u jednom sukobu, saopštila je danas svetska organizacija.

U saopštenju se izražava zabrinutost i ogorčenje zbog velikog broja civilnih žrtava u ovom sukobu, kao i zbog toga što se oko 2,2 miliona Palestinaca nalazi u izraelskoj blokadi bez dovoljno hrane, vode, lekova, struje i goriva.

UN su ponovile apel za hitan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći u Gazu i za bezuslovno oslobađanje svih civila talaca.

Takođe je ponovljen apel da strane poštuju sve svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i ljudska prava.

Džabalija, izbeglički kamp, Gaza
Džabalija, izbeglički kamp, Gaza

Više pomoći – hrane, vode, lekova i goriva – mora da uđe u Gazu brzo i u potrebnom obimu, i mora da stigne do ljudi kojima je potrebna, a posebno do žena i dece, ističe se u saopštenju.

U saopštenju više agencija UN, uključujući UNHCR, SZO i Unicef, podseća se da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze prijavljeno više od 100 napada na zdravstvene ustanove, kao i da bolnice, skloništa i škole moraju biti zaštićeni od napada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar