Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da prestane sa vređanjem novinarske profesije, ocenivši da su predsednikove izjave o novinarima i medijima „neprimerene i za osudu“, javila je agencija Hina.

HND se osvrnuo na Milanovićevu izjavu da ne prati medije, koje je opisao rečima: „Prate oni mene, prate me kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari ne mogu naprosto da se ne vide. To je užasno loše. Obrazovni kriterijum je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija“.

„Nazivanje pojedinih redakcija pogrdnim imenima i etiketiranje ne priliči funkciji predsednika republike u demokratskom društvu. HND takve ocene predsednika smatra uvredljivim za sve novinarke i novinare, i neprihvatljivom generalizacijom jedne profesije od javnog interesa“, navodi se u saopštenju.

HND smatra da su za osiromašenu i devastiranu novinarsku scenu krive i odgovorne brojne vlade, od aktuelne do onih bivših, uključujući i onu Zorana Milanovića u čije je vreme, navode, donet aktuelni Zakon o HRT-u koji ostavlja katastrofalne posledice.

Naglašeno je da su novinari odigrali u poslednjih 30-ak godina važnu ulogu u otkrivanju brojnih nepravilnosti u društvu.

Novinari su pozvali Milanovića da samo treba da odgovori na novinarsko pitanje, bez ocrnjivanja i omalovažavanja. Podsetili su da je u svojem govoru na inauguraciji Milanović rekao da su zaštita i promovisanje nezavisnosti sudstva, medija i nauke najvažniji sadržaji načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsednika republike za stabilnost državne vlasti.

***

Bonus video: Nezgoda u Jasenovcu, predsednik Hrvatske Zoran Milanović se okliznuo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar