Foto: Printscreen/YouTube/N1

U Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu, naučnici su uspeli da izoluju virus Covid 19, što će biti važno za dalje istraživanje lekova, javlja RTL.

Pojednostavljeno, naučnici su uspeli da uzgoje virus u laboratorijskim uslovima što hrvatskim stručnjacima daje vetar u leđa za dalja naučna istraživanja, čestitao je kolegama molekularni biolog Ivan Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih naučnika u svetu. Njihov tim nije sam, naime, izolirani virus su poslali u Nemačku, a  direktorica Klinike “Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić naglasila je kako je to veliki uspeh za njen tim. Kazala je i da je Klinika pre nekoliko dana dobila ponudu da se uključi i u istraživanje američke biotehnološke kompanije.

Đikić je odao priznanje hrvatskim kolegicama i kolegama iz Zarazne, kaže da je njihovo otkriće važno, ne za vakcinu, već za istraživanje novih lekova.

‘’Ovo je izrazito važan uspeh za istraživanje koronavirusa u Hrvatskoj, ali i ne samo lokalno jer će Hrvatska participirati u globalnom projektu ’’, istaknuo je Đikić.

Što više izolata iz različitih zemalja, kako je objasnio, ‘’važno je, jer tako možemo pronaći male razlike između virusa, što može pomoći, ali ne očekuje se da ćemo iz njih naći vakcinu, već je ovo važno za istraživanje novih lekova’’.

 

Za vakcinu treba barem godinu dana

 

Naravno, svi bi hteli da je vakcina već tu, istaknuo je Đikić te napomenuo da ‘’već ima napravljenih 40 vakcina dok je njih šest u kliničkim ispitivanjima, a važno je da se vakcina koje bude na kraju pokaže kao ono osigurano bez ijednog oštećenja jer bi u suprotnom to bio ogroman skandal. Za vakcinu će trebati barem godinu dana“.

Što se tiče neslaganjaa oko testiranja, podsetio je da je preporuka da se testira što više i kontroliše bolest. Đikić bi, istaknuo je, testirao ‘’ljude u staračkim domovima, medicinske stručnjake, sve u kontaktu s virusom’’. Upozorio je i na problem onih koji imaju asimptomatske simptome, a posebno je naglasio važnost kombinacije testova.

Naime, ‘’kombinacija genskih i seroloških testova daće puno bolju sliku širenja virusa u populaciji i to će pomoći kod popuštanja mera jer ćemo tako bolje znati gdje smo u opasnosti’’, zaključio je u RTL-u Danas naučnik Ivan Đikić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram