Goran Grlić Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sumnju da će unutar Evropske unije biti postignuta saglasnost za uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika, koje je sugerisala nova nemačka šefica diplomatije Analena Berbok, javio je dopisnik Hine iz Brisela.

Grlić Radman je rekao da se „Hrvatska zauzima za dijalog“ i da joj je u interesu da se insitira na dijalogu i da sve lidere uveri kako je „nužno Bosnu i Hercegovinu posmatrati i doživeti kao suverenu i celovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam”.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je danas prvi put učestvovala u radu Saveta za spoljne poslove EU, izjavila je da su “napori na razbijanju BiH neprihvatljivi i da je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika”, poseća Hina.

Ideju nove nemačke šefice diplomatije da EU iskoristi mehanizme sankcija protiv Dodika je objavila i agencija Rojters, podsećajući na novu krizu u BiH zbog namera vlasti Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje je taj entitet preneo na državni nivo.

Hrvatski ministar Grlić Radman ocenio je da je to bilo „više ispitivanje terena“ i testiranje raspoloženja država članica Unije.

“Niko nije insistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu u smislu da su se sve zemlje saglasile. To je bilo više ispitivanje terena, mišljenja i raspoloženja država članica”, rekao je Grlić Radman.

Parlament Republike Srpske je prošle sedmice izglasao zaključke kojim poziva vladu da pripremi planove za izdvajanje tog entiteta iz ustavno-pravnog poretka BiH, navodi Hina.

Grlić Radman je rekao da je na marginama ministarskog sastanka imao susret sa nemačkom koleginocom i da su razgovarali „o bilateralnim odnosima i o zapadnom Balkanu“.

BONUS VIDEO: Zašto su Hrvati protiv kovid potvrda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar