Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog obilne kiše i nevremena koje je juče pogodilo mnoge krajeve Hrvatske sabira se materijalna šteta, a Gorski kotar se priprema za odbranu od poplava. Došlo je do naglog porasta vodostaja u gornjem toku Kupe, uvedene su mere odbrane od poplava, saopštio je Državni hidrometeorološki zavod.

Hrvatski vatrogasni savez objavio je saopštenje

„Na području Petrinje gde je usled obilnih padavina došlo do poplava, situacija se delimično smirila, a vatrogasci stalno rade na ispumpavanju. Na terenu je 6 ekipa za poplave i 3 DVD-a, kao i druga dobrovoljna vatrogasna društva koja su stavljena u stanje pripravnosti jer se večeras očekuju obilnije padavine.

N1 je u Čazmi, koju je juče pogodilo strašno nevreme, razgovarao sa komandantom DVD Čazma Tihomirom Brnjancem o trenutnoj situaciji.

„Imamo 11 ekipa na terenu i oko 100 vatrogasaca. Pred nama je još 70 intervencija, a već smo uradili 50. Imamo 8 specijalnih vozila za pomoć, rekao je on.

Dodao je da bi sutra 90 odsto kuća u čazmanskom kraju trebalo da bude priključeno na struju.

„Jačina vetra je juče bila tolika da je bukvalno prevrtao šlepere. Bila je to kataklizma. Materijalna šteta je velika. Na sreću, nismo imali informaciju da je, osim jedne devojke i gospodina koji je pao sa krova, još neko bio povređeni. Gotovo da nema kuće u Bosiljevu koja nema oštećen krov. Radićemo danonoćno da to dovedemo u normalno stanje“, rekao je on za N1.

Kiša i nevreme širom Hrvatske za sobom ostavljaju ogromne štete, a Gorski kotar se priprema za odbranu  od poplave.

Predsednik mesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar kaže da se Kupa za šest sati podigla za gotovo 4 metra.

Poplavljene su saobraćajnice, kuće i bašte u selima Kupske doline Kuželj i Brod na Kupi.

Hrvatske vode poslale su upozorenje.

BONUS VIDEO: Opasnost od udara groma tokom nevremena

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar