Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike, uslovi za dobijanje je da je osoba prebolela zarazu, da je testirana ili da je vakcinisana.

PROČITAJTE JOŠ:

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar zdravlja Vili Beroš i istakao da potvrde moraju da imaju svi medicinski radnici, ali i svi nemedicinski koji ulaze u bolnički krug, radi obavljanja neke druge delatnosti. Testiranje je, kazao je, planiramo dva puta nedeljno i ona će biti besplatna, ali ne zauvek.

„Ako neko ne želi da se testira neće moći da bude na poslu i to će biti upisano u evidenciju radnog vremena i za taj izostanak neće dobiti nadoknadu“, rekao je Beroš i upozorio da će taj neko u tom slučaju napraviti problem, jer će biti potrebno obezbediti za njega zamenu.

Izostanak s posla iz tih razloga tretiraće se prema zakonu i za vreme izostanka neće dobiti zaradu.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Bitnije je naglasiti da je čitav postupak oko kovid potvrda usmeren prema sigurnost. To nema cenu“, rekao je Beroš.

Ponovio je da će potvrde morati da imaju i nezdravstveni radnici koji u bolnički krug ulaze kao serviseri, dostavljači, pekari… Istakao je da su najslabija karika oni koji se testiraju, jer i preboleli zarazu i vakcinisani imaju neki imunitet.

„Škole nisu izvor zaraze“

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je novinarima rekao da se još ne razmišlja o uvođenju kovid potvrda u sistem školstva.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Imamo nešto veći broj osoba iz škola zaraženih. Svega 20 posto su školska deca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Što se tiče kovid potvrda u školskom sistemu, u ovom trenutku ne razmišljamo, niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvek otvorena“, kazao je Capak.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 1291 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 12 osoba preminulo od posledica zaraze.

Najviše umiru nevakcinisani 

Beroš je istakao da među osobama koje su hospitalizovane i umrle i dalje ima najveći procenat čine oni koji nisu vakcinisani. Ministar zdravlja pozvao je sve građane, naročito starije osobe da što pre prime vakcinu protiv koronavirusa.

Testiranje na koronu u Hrvatskoj Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Vakcinisano je devet od deset lekara u sistemu, a devet od 11 bolesnika nije, što pokazuje nebrigu za vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene radnike, koji spasavaju naše živote“, ocenjuje Beroš.

Pod najvećim opterećenjem je KBC Split, sa 60 odsto zauzetih kreveta i 30 odsto respiratora, a bilo je i kratkotrajnog odlaganja zahvata, što je rešeno na vreme.

„Svesni smo zaostataka u pružanju zdravstvene zaštite i radimo sve da unapredimo naš sistem“, dodao je.

BONUS VIDEO Sukobi policije i zdravstvenih radnika u Atini zbog obavezne vakcinacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare