Goto: Profimedia, EPA/EFE

Od sutra u ponoć u Hrvatskoj se ukidaju gotovo sve epidemiološke mere za zaštitu od širenja korona virusa, a razmišlja se i o ukidanju epidemije, ali za to još nje došlo vreme, kažu iz Štaba civilne zaštite.

Šef Štaba za civilnu zaštitu i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je na konferenciji za novinare rekao da posledice korona virusa više nemaju značajniji uticaj na zdravstveni sistem kao pre nekoliko meseci.

On je rekao da su pripremljene odluke kojima će biti ukinute sve epidemiološke mere, osim obaveznog korišćenja maski za neke kategorije ljudi, dok bi za ostale to bilo na niovu preporuke.

Pročitajte još:

„Maske će biti obvezne u zdravstvenom sistemu, kod zaposlenih i osoba koje u te ustanove dolaze, socijalnoj zaštiti koja pruža usluge smeštaja starijih i osoba sa invaliditetom“, rekao je Božinović.

Najvažnija promena kod privremenog ograničavanja prelaska granice je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se ulazi u ovu zemlju, ali uz kovid-potvrdu, što nije obaveza i za one koji dolaze iz država Evropske unije.

Ministar zdravlja vili Beroš je rekao da se nikako ne treba smatrati da je ukidanjem mera pandemija gotova, jer ona je, kazao je, svuda oko nas.

Posebno je ukazao na opred kod starijih i imunokompromitovanih osoba.

BONUS VIDEO Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar