Foto:EPA-EFE/GIANLUIGI GUERCIA

Južnoafrički soj koronavirusa stigao je u region. Prvi slučajevi mutacije registrovani su u Sloveniji i Hrvatskoj.

Pročitajte još:

U Sloveniji je juče potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

Zaraza južnoafričkim sojem virusa utvrđena je kod lekara zaposlenog u Kliničko bolničkom centru u Mariboru, koji je prošle nedelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedeljak je bio na radnom mestu.

Još dve osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, verovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslato je u karantin, rekao je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Prema njegovim rečima, za sada zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mere, a epidemiološka služba tvrdi da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne savetuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije povezan s takozvanim britanskim sojem virusa, koji se tamo proširio iz Italije, preneli su slovenački mediji.

Hrvatska

Južnoafrička varijanta korone registrovana je danas i u Hrvatskoj, a epidemiolog Goranka Petrović je upozorila da se beleži i porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

“Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati stigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Takođe je potvrđena i južnoafrička varijanta kod dve osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara”, rekla je Petrović za N1.

E484K

Soj poznat kao E484K, koji je otkriven je u početku u Južnoj Africi, i njegove nove varijante koje su se pojavile u Brazilu i Japanu, podigao je uzbunu među stručnjacima jer se brzo širi a nema podataka da su vakcine protiv korone koje su u upotrebi efikasne i protiv novih mutacija.

AstraZeneka je već saopštila da njihova vakcina, napravljena u u saradnji sa Univerzitetom Oksford, pruža samo ograničenu zaštitu protv južnoafričkog soja koronavirusa.

“Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka su počeli sa adaptacijom vakcine protiv ovih novih varijanti i brzo će napredovati kroz klinički razvoj, tako da vakcina bude dpremna za jesenju isporuku”, ističu iz kompanije AstraZeneka.

Iz sveta i regiona čitajte:

Oglasila se i Moderna koja je najavila da su u SAD počela ispitivanja njihove vakcine da bi se utvrdilo koliko je efikasna protiv južnoafričkog soja.

Soj iz Južne Afrike potvrđen je u više desetina zemalja. Ovaj soj prema proceni stručnjaka predstavlja veću pretnju po čovečanstvo nego visokozarazni soj B117, koji se pojavio u Engleskoj budući da je samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva novog koronavirusa u Južnoj Africi premašio je milion, a posebno su mu podložni mladi.

U Evropi, pojava novih sojeva – koji su već registrovani u više zemalja EU – izaziva zabrinutost zbog trome vakcinacije protiv koronavirusa. Iako možda nisu smrtonosniji, nove varijante se brzo šire, zaražavaju više ljudi i dodatno pritiskaju već preopterećene zdravstvene sisteme.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram