Foto:EPA-EFE/Francisco Seco

Evropske zemlje počele su u nedelju da zatvaraju vrata za putnike iz Velike Britanije, zabrinute zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji. Putničke letove za Britaniju danas su prekinule Nemačka, Holandija, Belgija i Italija, a pridružila im se i Hrvatska.

Premijer Andrej Plenković upravo je putem Tvitera objavio da Hrvatska privremeno obustavlja vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom na 48 sati.

 

„S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja covida-19 u Velikoj Britaniji, Hrvatska će privremeno obustaviti putnički vazdušni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita javnog zdravlja. “, napisao je premijer.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva svoje članove u Evropi da „pojačaju kontrolu“ nad novim sojem koronavirusa koji cirkuliše u Velikoj Britaniji.

Izvan Velike Britanije zabeleženo je nekoliko slučajeva u Danskoj (9) i po jedan u Holandiji i Australiji, navodi SZO koja svojim državama članicama preporučuje da „povećaju kapacitet sekvenciranja“ kako bi virus saznao više o opasnostima novog soja, rekla je portparolka. .

Prema SZO, pored „prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji“, to bi „moglo uticati i na efikasnost nekih dijagnostičkih metoda“, opet prema „prvim informacijama“.

Ali nema „dokaza o promeni ozbiljnosti bolesti“, iako se istražuje.

SZO će pružiti više informacija čim dobije „jasniju sliku karakteristika novog soja“, rekla je portparolka SZO za Evropu, odgovarajući na upit AFP-a.

„Širom Evrope, gde se virus brzo širi, zemlje moraju da pojačaju kontrolu i prevenciju“, rekli su UN.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar