Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Hrvatska Vlada odlučila je kupi 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, saznaje nezvanično Jutarnji list iz dobro obaveštenih izvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Odluku bi Vlada trebala da donese za Dan Oružanih snaga. Reč o dvomotornom borbenom avionu a, kako saznaje Jutarnji list, najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima 10 godina. Prema dostupnim informacijama Hrvatska bi ceo paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu evra.

Na današnjoj sednici Veća za obranu data je podrška Vladi za kupovinu borbenog aviona.

Predsednik Zoran Milanović u kasarni Croatia nešto kasnije kazao je da Vladi nije data preporuka koji bi tip aviona trebalo da kupi, ali se nada „da su se on i premijer dobro razumeli“. Na pitanje da li mu je poznato koji avion kupuju, odgovorio je “No comment”.

Nakon zvanične odluke Vlade o prihvatanju francuske ponude slede pregovori o ugovoru.

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.Predsednik Milanović je ipak kazao da avioni u Hrvatskoj moraju biti najkasnije 2024. godine.

Milanović o kupovini borbenih aviona

Zoran Milanović juče je dao naslutiti da bi se odluka o nabavci novih borbenih aviona mogla objaviti 28. maja, uoči Dana državnosti.

Odbor za odbranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svetlo, a premijer Andrej Plenković užem krugu ministara već je predstavio analizu ponuda na kojoj se, kako je rekao, već duže vreme radi, prenosi Indeks.

Zoran Milanović, Andrej Plenković
Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Izrazito složen, vrlo je kompleksan, tehnički kompleksan, stručno je zahtevan i odluke koje se donose, po mom dubokom uverenju, treba da budu takve da svi oni koji pretenduju da imaju nekakav dodir s tim budu što bolje identifikovani“, rekao je.

Plenković tvrdi da se Milanović sada želi „ukrcati u voz saodlučivanja o borbenim avionima“ uoči sastanka na vrhu NATO-a, a pri formiranju međuresornog povereništva koje je donelo odluku o najboljoj ponudi odbio je ponuditi svog predstavnika.

Milanović je na to poručio: „Otelite se više. Ja sam rekao više puta da se donese više ta odluka jer meni je isto neobično da se skoro pola godine o tome očigledno uopšte nije u vladi razgovaralo. To sve zadovoljava potrebe Hrvatske vojske za narednih 30 godina, to može biti skroz novo, može biti i skoro novo, ali ne skroz novo“, prenosi Index.hr.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare