Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Do 2024. godine nema ništa od nabavke novih MIG-ova za hrvatsku vojsku, piše danas Jutarnji list i navodi da je nabavka borbenih aviona projekat koji 14 godina nije uspela da reši nijedna hrvatska vlada.

Jutarnji piše da delu postojećih MIG-ova resursi počinju da ističu 2022. i da moraju da budu spušteni na zemlju, a da 2023. godine nijedan MiG više neće smeti da leti.

Od novih aviona, međutim, nema ništa do 2024, piše list, pozivajući se na plan vlade u kojem stoji da će se „do kraja mandata odabrati tip aviona, potpisati ugovor i početi obuka pilota i tehničara i priprema prateće infrastrukture“.

To znači, navodi Jutarnji, da će hrvatski vazdušni prostor jedno vreme morati da čuvaju avioni partnerskih članica NATO, najverovatnije Italije i Mađarske.

List prenosi i izjavu novog ministra odbrane Marija Banožića, koji je prilikom preuzimanja dužnosti obećao da neće „izneveriti hrvatske vojnike i branitelje“ i da je svestan sam odgovornost.

Banožića je, kao i nekoliko njegovih prethodnika, na stolu dočekao projekt nabavke borbenog aviona, što je projekat koji punih 14 godina nije uspela da reši nijedna Vlada.

On sam je pre dva dana rekao da želi “da završi pitanje zatvaranja ponuda za avione”.

Nije precizirao u kojem roku, ali iz plana Vlade je jasno da to ne može biti pre 2024. godine, navodi Jutarnji list.

Komentari

Svi komentari (1)