Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Evropska komisija planira 1. juna da objavi izveštaj o konvergenciji u kojem bi Hrvatska mogla dobiti konačnu ocenu o spremnosti za uvođenje evra.

Kako prenosi Hina, izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis potvrdio je danas da Komisija planira da objavi izveštaj o konvergenciji 1. juna.

„U Hrvatskoj su pokazatelji zaduženosti proteklih godina znatno pali i pokazuju trend daljeg pada. To šalje važan signal uoči izveštaja o konvergenciji… Kao što znate, Hrvatska namerava da usvoji evro kao svoju valutu od 1. januara 2023“, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Komisija objavljuje konvergencijski izveštaj svake dve godine. Prema poslednjem izveštaju iz juna 2020. godine, Hrvatska je ispunjavala sve kriterijume za ulazak u euvopodručje osim članstva u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II), ali je u međuvremenu i to ispunjeno.

Spremnost za prihvatanje evra određuje se prema ispunjavanju konvergencijskih kriterijuma koji uključuju stabilnost cena, uredne javne finansije, stabilnost deviznog kursa i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Proverava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Trenutno je stopa inflacije jedini donekle neizvestan kriterijum u procesu ulaska Hrvatske u evrozonu. Inflacija ne sme biti veća od 1,5 postotnih poena prosečne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji kandidatkinji.

Ako Hrvatska, kako se očekuje, dobije pozitivnu ocenu, ministri finansija 19 zemalja evropodručja treba kvalifikovanom većinom da usvoje preporuku o uvođenju evra u Hrvatskoj. Formalnu odluku donosi Ecofin, telo koje čine ministri finansija svih zemalja članica EU, nakon konsultacija s Evropskim parlamentom i nakon rasprave na junskom samitu čelnika EU.

Bonus video: Hrvatske kovanice: Prvo Tesla pa kuna – jedan evro, dva plagijata?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)