Foto:shutterstock

Hrvatska je danas postala članica šengenske zone. Odluka o njenom pristupanju izazvala je mnogobrojne pozitivne reakcije hrvatskih građana, ali i tamošnjih političara.

Hrvatska je postala 23. članica šengenskog prostora i za manje od mesec dana, od 1. januara 2023. između nje i država Šengena sa kojima se graniči biće ukinute granične kontrole na kopnenim i morskim graničnim prelazima, a na proleće, 26. marta 2023. godine i na aerodromima.

Odluku je prokomentarisao premijer Andrej Plenković.

„Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Veća za unutrašnje poslove i pravosuđe – 1. januara 2023. postajemo članica Šengena! U ovoj godini ostvarili smo strateške ciljeve Vlade od kojih će najviše koristi imati građani Hrvatske i ekonomija“ napisao je hrvatski premijer na Tviteru.

I njegov kolega potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je više nego zadovoljan.

„Hrvatska je u Šengenu! Nema više granica na našem evropskom putu. Ispunili smo sve uslove, prošli dug i zahtevan proces, a na Savetu za unutrašnje poslove doneta je odluka oko koje su sve države članice bile savezne. Sa Hrvatskom u Šengenu, svi imaju koristi – građani, privreda, Hrvatska i EU“, naveo je Božinović.

Nije išlo glatko

Inače, Hrvatska nije „glatko“ ušla u savez. Na stolu danas bili predlozi dve odluke, jedna o pristupanju Hrvatske, a druga o pristupanju Bugarske i Rumunije.

Ranije su se pojavile informacije da bi Mađarska mogla da stvori probleme oko ulaska Hrvatske u Šengen, a dopisnik iz Brisela Džek Parrok je na Tviteru objavio da je sastanak prolongiran jer nije bilo konsenzusa o prijemu Hrvatske, Bugarske i Rumunije u Šengen, zbog čega su počeli odvojene pregovore.

„Čujem i da će Nemačka i Luksemburg blokirati pristup Hrvatskoj ako se ne povuče veto protiv Bugarske i Rumunije“, naveo je danas novinar.

Ipak, ministri unutrašnjih poslova država članica Evropske unije (EU) i šengenskog prostora izglasali su ulazak Hrvatske u Šengen.

Pročitajte još:

Ovom odlukom, Hrvatska će od 1. januara i zvanično postati deo Šengena, kada će se ukloniti rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom. Državljani Hrvatske moći će da putuju neometano, a to se odnosi i na železnički i pomorskom saobraćaj.

Međutim, prema navodima dopisnika hrvatskih medija koji se nalaze u Briselu, Bugarska i Rumunija nisu dobile zeleno svetlo za ulazak u zonu Šengena.

BONUS VIDEO Dejan Šoškić: Evropska unija treba da revidira svoju odluku o sankcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare